Περίσσεψαν οι δηλώσεις πένθους, με πρώτες τις Μέρκελ και Λαγκάρντ

Οι πολιτικοί του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά εκείνοι που βίωσαν «από πρώτο χέρι» τι εστί Σόιμπλε, θεσμικά κρατούσαν τα προσχήματα, σε αντίθεση με τους πολίτες που δεν είχαν απολύτως κανέναν λόγο να μην εκφραστούν πιο… ελεύθερα, για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στον ευρωπαϊκό Βορρά, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς χθες περίσσευαν οι δηλώσεις πένθους για την απώλεια του άλλοτε Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπό την μπότα του οποίου έλιωσαν οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα. Τη θλίψη της για την απώλεια του Σόιμπλε εξέφρασε πρώτη και καλύτερη, βέβαια, η Ανγκελα Μέρκελ (κεντρική φωτό), πλέκοντας το εγκώμιό του στο τελευταίο «αντίο». «Στο πρόσωπό του η Γερμανία έχασε μια εξαιρετική προσωπικότητα, με πολιτική και προγραμματική διορατικότητα» δήλωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε «είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει και να διαμορφώνει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις πολύ πέρα από την ίδια την ημέρα».

Στη δήλωσή της μετά τον θάνατό του η Μέρκελ, όπως μετέδωσε το «Spiegel», χαρακτήρισε τον Σόιμπλε «αρχιτέκτονα της γερμανικής ενότητας» και «εγκέφαλο της γαλλογερμανικής φιλίας», ενώ αναφέρθηκε και στην κοινή πολιτική τους σταδιοδρομία. «Ως νέος υπουργός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πολιτικός μου μέντορας. Ως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών ήταν ένας από τους άξονες των τριών πρώτων υπουργικών μου συμβουλίων» είπε ακόμη η Μέρκελ, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι συζητήσεις που είχε με τον Σόιμπλε ήταν για εκείνη «πάντα ένας πνευματικός πλούτος».

Από την πλευρά της χθες και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «έναν από τους επιδραστικότερους Ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς του» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θλίβομαι βαθιά πληροφορούμενη τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους Ευρωπαίους ηγέτες της γενιάς του» έγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο Χ (Twitter). «Υπήρξα προσωπικά μάρτυρας της προσήλωσής του στην Ευρώπη, της πνευματικής του συγκρότησης και του πολιτικού του αισθητηρίου. Οι σκέψεις μου απευθύνονται στην οικογένειά του» σημείωσε η Λαγκάρντ, μια και οι δρόμοι της με εκείνους του Σόιμπλε διασταυρώθηκαν επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα