Τρόμος για Γ’ Παγκόσμιο μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Το Τελ Αβίβ μαζί με τους συμμάχους του -ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία- κατάφερε να αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες πυραύλους και drones

Μια σπίθα, μια λάθος κίνηση αρκεί για να οδηγηθεί η Μέση Ανατολή σε έναν περιφερειακό πόλεμο με εφιαλτικές γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ομοβροντία drones και βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου άνοιξε το καπάκι της χύτρας.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, κατάφεραν να αποτρέψουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, όμως τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ. Σχεδόν όλα αναχαιτίστηκαν πριν φθάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Ενα 10χρονο κορίτσι στο Ισραήλ τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση θραυσμάτων, ενώ μια στρατιωτική βάση υπέστη ελαφρές ζημιές.

Τo Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα συστήματα απέτρεψαν το 99% των περισσότερων από 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς το έδαφός του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση -την πρώτη από ιρανικό έδαφος εναντίον του Ισραήλ- και Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι πρόκειται για «σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση» από την Τεχεράνη. Το Ιράν είχε ορκιστεί εκδίκηση μετά την πυραυλική επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία την 1η Απριλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά Ιρανοί αξιωματικοί.

Η επίθεση το βράδυ του Σαββάτου ήταν μια νόμιμη απάντηση, ανακοίνωσε η Τεχεράνη και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις εφόσον το Ισραήλ δεν προβεί σε επιθετικά αντίποινα. Προειδοποίησε όμως για «σημαντικά πιο σοβαρά» πλήγματα εάν το Ισραήλ επιλέξει διαφορετικά.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους. Μόνο οι τελευταίοι διείσδυσαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, και μάλιστα σε πολύ μικρό αριθμό, σύμφωνα με τις IDF. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι κρουζ αναχαιτίστηκαν όλα πριν φτάσουν στο Ισραήλ. Συναγερμός σήμανε σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων οι Μπερ Σέβα και Ντιμόνα στα νότια και η Ιερουσαλήμ, καθώς και ο εβραϊκός οικισμός Ariel στη Δυτική Οχθη. Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ άκουσαν εκρήξεις.

Οπως έγινε γνωστό, για την επίθεση ήταν ενήμερες οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν, δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας. Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες πριν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών.

«Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη» είπε. Νωρίτερα, την πρώτη του δήλωση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, με την οποία χαιρέτισε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς». «Η τιμωρία του επιτιθέμενου ήταν μια αληθινή υπόσχεση του ανώτατου ηγέτη, που εκπληρώθηκε» πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «True Promise» (Αληθινή Υπόσχεση) έγινε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων για νόμιμη αυτοάμυνα» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.


Το Iron Dome απέκρουσε την επίθεση με κόστος 1,3 δισ.

Το Iron Dome (ατσάλινος θόλος) του Ισραήλ κατάφερε να αποτρέψει την ιρανική επίθεση, καταρρίπτοντας δεκάδες drones και πυραύλους. To Ισραήλ διαθέτει μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους μεταφέρουν πάνω από την ατμόσφαιρα, μέχρι πυραύλους κρουζ και ρουκέτες που πετούν χαμηλά. H αεράμυνα του Tελ Αβίβ έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία 15 χρόνια, προσθέτοντας νέα συστήματα για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από απόσταση 2.400 χιλιομέτρων. Αυτή η εμβέλεια περιλαμβάνει το Ιράν, το οποίο νωρίτερα φέτος παρουσίασε βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν μέχρι το Ισραήλ.

Iron Dome

Το Iron Dome έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα από το 2011. Το σύστημα αυτό προφυλάσσει το Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου, το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με συνέπεια να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι. Αλλά το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με μικρή εμβέλεια, και είναι μόνο ένα από τα προηγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας που υπάρχουν.

David’s Sling

Επίσης, το Ισραήλ διαθέτει ένα σύστημα αναχαίτισης μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, γνωστό ως David’s Sling, και το αμυντικό σύστημα Arrow. Η αναχαίτιση δεκάδων ιρανικών πυραύλων και drones κόστισε στο Τελ Αβίβ έως και 5 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια). H εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» (ynetnews) επικαλέστηκε τον πρώην οικονομικό σύμβουλο του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου στρατού, ταξίαρχο Ram Aminach, ο οποίος δήλωσε ότι «το κόστος της άμυνας χθες το βράδυ υπολογίζεται μεταξύ 4-5 δισεκατομμυρίων σέκελ (1,08-1,35 δισ. δολάρια)».


Τελ Αβίβ: Ανοιχτό το πότε και το πώς θα απαντήσουμε στην Τεχεράνη

Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή μετά το μπαράζ επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ. Κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, παρουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, άπαντες συμφώνησαν για αντίποινα κατά της Τεχεράνης, χωρίς όμως σαφή εξειδίκευση των επόμενων βημάτων. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αναπτύχθηκαν δύο γραμμές εντός του συμβουλίου.

Οι σκληροπυρηνικοί υπουργοί του Νετανιάχου ζήτησαν αποφασιστική απάντηση στην Τεχεράνη, ενώ οι πιο μετριοπαθείς προτιμούν αυτοσυγκράτηση και ζυγισμένες κινήσεις. Επιπλέον, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής συμμαχίας κατά του Ιράν μετά την απώθηση της ιρανικής επίθεσης με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, επιδιώκοντας να βάλει φρένο στα απρόβλεπτα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο CNN, αποκάλυψαν λεπτομέρειες της συνομιλίας των δύο ηγετών. Ειδικότερα, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν ούτε θα παρέχουν στήριξη σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν. Επιπλέον φέρεται ότι επιχείρησε να πείσει τον Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει απόψε ότι κατέγραψε μια νίκη γιατί η τρέχουσα εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και έδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο πρόγραμμα Meet the Press του ABC, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφάλειας, επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση, προσβλέποντας σε μια διπλωματική εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Τεχεράνη και Τελ Αβίβ. Τηλεφωνική επικοινωνία στη σκιά της μαζικής ιρανικής πυραυλικής επίθεσης είχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν-Αμίρ Αμπντολαχιάν. «Μόλις μίλησα με τον Αμπντολαχιάν για να προτρέψω το Ιράν να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» δηλώνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. με μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ. Ταυτόχρονα προανήγγειλε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Τρίτη 16 Απριλίου.

«Εμείς, οι ηγέτες του G7, καταδικάσαμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνεδρίαση που προηγήθηκε για το Μεσανατολικό. Μήνυμα για τις δραματικές εξελίξεις έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα, ενώ, όπως επισημαίνει, μαζί με τους ηγέτες του G7 σε κοινό ανακοινωθέν καταδίκασαν «ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν», κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση.


Διαβάστε επίσης: Ορθά καταδίκασε ο Μητσοτάκης αλλά δεν τηρεί τα προσχήματα

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα