Ένας αστυνομικός που έδωσε τέλος στη ζωή του τον περασμένο Μάιο, αποκαλύφθηκε πως ήταν ένας εξαιρετικά βίαιος κατά συρροή βιαστής, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά σεξουαλικών επιθέσεων και απόπειρες δολοφονίας γυναικών. Η δράση του υπολογίζεται ότι διήρκεσε τουλάχιστον 14 χρόνια, προκαλώντας τεράστιους τριγμούς στην αστυνομία της Σκωτίας (Police Scotland).
Το πρώτο γνωστό θύμα του 47χρονου Άλαν Γκριρ ήταν μια γυναίκα που βίασε μέσα στο ίδιο της το σπίτι στη Γλασκώβη το 2012. Η γυναίκα είχε καλέσει την αστυνομία για να καταγγείλει ένα περιστατικό και, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των περιπολικών, ο Γκριρ επέστρεψε μόνος του και της επιτέθηκε.
Όταν το θύμα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει το γεγονός στα τέλη της περασμένης χρονιάς, πυροδότησε αυτομάτως μια από τις μεγαλύτερες έρευνες κατά της διαφθοράς στα χρονικά της βρετανικής αστυνομίας. Μέχρι στιγμής, οι ντετέκτιβ έχουν εντοπίσει ακόμη οκτώ θύματα, εκ των οποίων οι πέντε ήταν εργάτριες του σεξ που δέχθηκαν επίθεση ενώ ο δράστης βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής της αστυνομίας, Λιν Ράτκλιφ, χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας απόλυτα σοκαριστικά: «Αυτός ο αστυνομικός έχει ξεκάθαρα καταχραστεί την εξουσία του και επέστρεψε σε κάποιον που συνάντησε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Όμως το θύμα ήταν αρκετά γενναίο για να έρθει να μας μιλήσει και αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης. Μας επέτρεψε να εντοπίσουμε προληπτικά άλλα οκτώ θύματα».
Τα ψηφιακά ίχνη που τον πρόδωσαν
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσε πως, τις εβδομάδες μετά την επίθεση του 2012, ο Γκριρ παρακολουθούσε συστηματικά τον φάκελο του θύματος στο αστυνομικό σύστημα, προσπαθώντας πιθανώς να δει αν η γυναίκα είχε καταγγείλει τον βιασμό της. Οι συγκεκριμένες αναζητήσεις, για τις οποίες δεν υπήρχε καμία υπηρεσιακή δικαιολογία, τον έβαλαν άμεσα στο κάδρο των υπόπτων.
Στη συνέχεια, διασταυρώνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας του, οι αρχές ανακάλυψαν και άλλες αναζητήσεις του για τον φάκελο μιας άλλης γυναίκας που εργαζόταν στον χώρο του σεξ, συνειδητοποιώντας πως ο αστυνομικός επαναλάμβανε το ίδιο ακριβώς μοτίβο.
Η έφοδος, τα βίντεο και η αυτοκτονία
Τα ξημερώματα της 24ης Απριλίου, οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του. Ο Γκριρ –ο οποίος είχε σύζυγο και ένα παιδί, με το περιβάλλον του να αγνοεί πλήρως τη διπλή του ζωή– συνελήφθη, κατασχέθηκαν επτά κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, και αμέσως τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Μέσα στις συσκευές βρέθηκαν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες που φανέρωναν ότι ο 47χρονος είχε εκμεταλλευτεί εκατοντάδες ιερόδουλες. Η βιαιότητα των πράξεών του ήταν τόσο ακραία, που η αστυνομία εκτιμά ότι θα του απαγγέλλονταν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας σε κάποιες από τις υποθέσεις, εάν βρισκόταν εν ζωή. Εντοπίστηκαν μάλιστα και φωτογραφίες δύο γυναικών συναδέλφων του, τις οποίες είχε τραβήξει κρυφά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.
Στις 6 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη κοινωνικών λειτουργών στο σπίτι της οικογένειάς του για να διασφαλιστεί η προστασία τους, ο Γκριρ έδωσε τέλος στη ζωή του.
Πηγή προσκείμενη στην έρευνα ανέφερε στο BBC πως το σκάνδαλο αποτελεί μια εφιαλτική επανάληψη της υπόθεσης του Γουέιν Κάζενς, του αστυνομικού της Σκότλαντ Γιαρντ που απήγαγε και δολοφόνησε τη Σάρα Έβεραρντ. Η Λιν Ράτκλιφ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αγνοήθηκαν σημάδια για τη συμπεριφορά του, διαβεβαιώνοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, ο Γκριρ δεν θα μπορούσε να περάσει τους αυστηρούς ελέγχους για να εισαχθεί στο σώμα.
