Στο επίκεντρο της τουρκικής αρθρογραφίας βρίσκεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Αναλυτές στη γειτονική χώρα εκτιμούν ότι η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενδέχεται να αξιοποιήσει τη συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αναλυτής Ναΐμ Μπαπμούρογλου στην εφημερίδα «Sozcu», η αμυντική σχέση μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ δεν περιορίζεται σε τυπικές επαφές. Οι δύο πλευρές πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ εμβαθύνουν τη συνέργειά τους στους τομείς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, της αεράμυνας και της κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στη λειτουργία κοινής υποδομής αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Βάσει της ίδιας τουρκικής οπτικής, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω τον άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Παράλληλα, ο Τούρκος αναλυτής σημειώνει ότι όσο η προσοχή της τουρκικής πλευράς παραμένει εστιασμένη στο Ισραήλ, η Αθήνα θα μπορούσε να φέρει τις θέσεις της στο προσκήνιο και να αποφασίσει την de facto επέκταση των χωρικών της υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.
