Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε επί μήνες ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν ανεξάντλητα αποθέματα πυρομαχικών, επίσημη έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου έρχεται να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα. Το αμερικανικό υπουργείο Πολέμου αναγνωρίζει πλέον ότι η μεγάλη κατανάλωση όπλων στον πόλεμο με το Ιράν προκάλεσε ελλείψεις στα στρατηγικά αποθέματα, αναδεικνύοντας παράλληλα αδυναμίες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας να τα αναπληρώσει γρήγορα.
«Η χρήση πυρομαχικών κατά την ΕΕΟ (σ.σ. ‘επιχείρηση Επική Οργή’) προκάλεσε ελλείψεις στο στρατηγικό απόθεμα και αποκάλυψε βασικά προβλήματα στη βιομηχανική βάση για τον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2026. Παράλληλα, το Πεντάγωνο σημειώνει ότι έχουν ήδη ληφθεί «μέτρα» για την επιτάχυνση της παραγωγής.
Οι διαψεύσεις Τραμπ και η επίσημη παραδοχή
Το θέμα των αποθεμάτων είχε προκαλέσει έντονη συζήτηση ήδη από τον Ιούνιο, όταν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση ορισμένων όπλων και ιδιαίτερα πυραύλων αναχαίτισης των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας.
Η κυβέρνηση είχε τότε απορρίψει τις πληροφορίες, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών». Στις αρχές Σεπτεμβρίου επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει «πρακτικά απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών».
Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ωστόσο, έχουν υποστηρίξει ότι οι ελλείψεις ήταν τόσο σοβαρές ώστε αποτέλεσαν παράγοντα στην απόφαση να μην πραγματοποιηθούν νέες μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά του Ιράν στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τέσσερα F-15 καταστράφηκαν – Ζημιές σε βάσεις
Η έκθεση αποκαλύπτει παράλληλα το μέγεθος των απωλειών από τα ιρανικά αντίποινα. Παρά τη μαζική χρήση πυραύλων αναχαίτισης, «ιρανικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν εκατοντάδες κτίρια και εγκαταστάσεις σε στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ, στο Μπαχρέιν, στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ, στο Ομάν και στην Ιορδανία».
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τέσσερα μαχητικά F-15 καταστράφηκαν, ενώ ζημιές υπέστησαν ένα F-35 και επτά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135. Καταστράφηκαν επίσης «ως και 30» μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper.
Από ιρανικά αντίποινα ή επιθέσεις συμμάχων της Τεχεράνης καταστράφηκαν ακόμη διπλωματικά κτίρια σε Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 50.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί ενεπλάκησαν στον πόλεμο στον Κόλπο, ο οποίος άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου με τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν.
