ΕΝΔΙΣΥ: Ο Βρούτσης εμπαίζει 46.752 δικαιούχους εξόδων κηδείας του τ. ΟΓΑ

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση εξαπέλυσε η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με αφορμή τη διαιώνιση του -μακάβριου- προβλήματος που αντιμετωπίζουν 46.752 ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ, αναμένοντας, χωρίς αποτέλεσμα, εδώ και δύο με τρία χρόνια τα έξοδα κηδείας, άνω των 37.400.000 ευρώ (έως 800 ευρώ έκαστος), που δικαιούνται.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με πρόσφατα ρεπορτάζ και εκτενή ανάλυση του προβλήματος (στις 20 Ιουνίου 2020) η «δημοκρατία», επισημαίνοντας έγκαιρα ότι, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις Βρούτση για την από εδώ και στο εξής ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων και την -τάχα γρήγορη- διεκπεραίωσή τους, το ζήτημα για τις εκκρεμείς αιτήσεις παραμένει και -όπως όλα δείχνουν- παραπέμπεται στις καλένδες.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και το ΕΝΔΙΣΥ, σημειώνοντας ότι «καμία ρύθμιση για τους 46.752 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας, δεν περιλαμβάνει η παρέμβαση Βρούτση. Η υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή σχετικής αίτησης καλύπτει μόνο τις υποθέσεις εξόδων κηδείας που θα ανακύψουν από τις 12 Ιουλίου 2020 και μετά, ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ. Ο υπουργός δεν αναφέρει ότι επί των ημερών του οι εκκρεμείς αιτήσεις για έξοδα κηδείας από τον πρώην ΟΓΑ αυξήθηκαν κατά 11.762»!

Ο λόγος της καθυστέρησης των πληρωμών κρύβεται πίσω από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Από τον τ. ΟΓΑ, πριν από την υπαγωγή του στον ΕΦΚΑ, τα έξοδα κηδείας καταβάλλονταν ακόμη και με την υποβολή… φωτοτυπιών! Αν και το νομικό πλαίσιο άλλαξε το 2017, η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, στις 6 Μαΐου 2019, του πρώην διοικητή Λ. Σέμπου, με την οποία καθορίστηκε ότι πληρωμές θα γίνονται με την υποβολή των προβλεπόμενων παραστατικών.

Όμως, καμία λύση δεν δόθηκε για τις εκκρεμείς μέχρι τότε αιτήσεις, καθώς και για όσες υποβλήθηκαν λανθασμένα και στη συνέχεια. Έτσι, το «μάρμαρο» των αμαρτιών του παρελθόντος πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα έξοδα κηδείας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα