Από σήμερα οι αιτήσεις για προστασία της α´ κατοικίας

Σε λειτουργία η πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα» για την επιδότηση των δανείων. Οροί και προϋποθέσεις.

Σ ήμερα τίθεται σε λειτουργία από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα» για την προστασία της α΄ κατοικίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση των «πράσινων» και των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για όσους επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια εννέα μηνών, μέχρι και την έναρξη εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα, με την κυβέρνηση να ενισχύει περισσότερο όσους έχουν και τη μικρότερη ανάγκη, δηλαδή με μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης για τα ενήμερα δάνεια παρά για όσα είναι «κόκκινα» ή έχουν καταγγελθεί!

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους (10%-30%), επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε από τον Οκτώβριο να αρχίσουν οι πληρωμές. Θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXISnet όπου θα συμπληρώσουν μόνο τη διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών τους.

Τρεις κατηγορίες

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το αν εξυπηρετούν το δάνειό τους, αν είναι «κόκκινο» ή αν έχει καταγγελθεί. Η επιδότηση εκκινεί από 90% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται στο 80% στο δεύτερο τρίμηνο και στο 70% στο τρίτο τρίμηνο, για όσους εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους.

Για όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, το ποσοστό εκκινεί από το 80% στο πρώτο τρίμηνο και μειώνεται στο 70% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 60% στο τρίτο τρίμηνο.
Τέλος, όσοι ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή το δάνειό τους έχει καταγγελθεί, θα λάβουν επιδότηση που εκκινεί από 60% στο πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% στο δεύτερο τρίμηνο και 30% στο τρίτο τρίμηνο.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύουν κριτήρια ως εξής:

α) Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

• τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ
• τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ
• τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ

β) Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα