Μαύρες οι προβλέψεις Κομισιόν: Ύφεση 9%, ανεργία 20% το 2020

Κίτρινες κάρτες για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις εκκρεμείς συντάξεις

Επιβεβαίωση της καταστροφής που έχει επιφέρει η πανδημία στην ελληνική οικονομία αποτελεί η 7η Μεταμνημονιακή Αξιολόγηση της χώρας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2020 θα κλείσει με ύφεση 9% και ανεργία κοντά στο 20%. Η λέξη που κυριαρχεί στις 130 σελίδες της έκθεσης είναι η αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του 2020 θα εκτιναχθεί στο 5,8% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζονται οι εκτιμώμενες επιδράσεις από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις.

Η καταβολή των αναδρομικών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση 0,8% του ΑΕΠ, ανεβάζοντας το έλλειμμα στο 6,6%. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας κατά 6%, ενώ η επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν από το 2022.

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί για την ελληνική οικονομία, βγάζει όμως κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και κυρίως για την αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 667.000.000 ευρώ σε σχέση με τον στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δισ ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ως προς την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έβδομηη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. «Πρόκειται για την τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα