Το ημερολόγιο των πληρωμών για συντάξεις και αναδρομικά

Με χθεσινή διάταξη οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν τα ποσά 11 μηνών και μόνο για τη μία από τις δύο περικοπές του 2012

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των ψαλιδισμένων αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις με την ψήφιση χθες από τη Βουλή της τροπολογίας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, επομένως η διαδικασία θα αργήσει ακόμα λίγες ημέρες.

Το σύνολο των αναδρομικών, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και αναλύεται σε 892.000.000 ευρώ προς 750.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496.000.000 ευρώ σε 350.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ επισήμανε ότι η καταβολή τους θα γίνει «για λόγους αποφυγής συνωστισμού με την καταβολή κανονικών συντάξεων σε διακριτό κωδικό, ώστε κάθε συνταξιούχος να ξέρει τι θα πάρει».

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) μόνο για τη μία από τις δύο περικοπές που υπέστησαν το 2012 και συγκεκριμένα αυτή που αφορά τον νόμο 4093, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να προκαταλάβει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα του νόμου 4051, που δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Αντίθετα, αναδρομικά από τις περικοπές και των δύο νόμων (4051 και 4093 του 2012) για το επίμαχο 11μηνο θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναδρομικά θα λάβουν και περίπου 55.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ για την οριζόντια περικοπή 7% του 2012.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η «δημοκρατία», η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω όσων έχει ψηφίσει στη Βουλή να βάλει μπλόκο στο δικαίωμα των συνταξιούχων να διεκδικήσουν το σύνολο των αναδρομικών, δηλαδή και αυτά που προκύπτουν από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα. Παρότι σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας χαρακτηρίζει επιεικώς προβληματική την πρόβλεψη περί «απόσβεσης» διεκδικήσεων, ακολουθήθηκε ταυτόσημη μεθοδολογία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, το πλήρες ποσό θα λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι οποίοι υπολογίζονται σε 400.000. Επομένως, εκτός καταβολής μένουν περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι και μάλιστα όσοι λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η παγίδα που επιχειρείται να στηθεί στους συνταξιούχους του ΝΑΤ, καθώς έχουν δικαιωθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από τα δικαστήρια για αναδρομικά 60 μηνών και η κυβέρνηση έρχεται να τους καταβάλει αναδρομικά μόνο για 11 μήνες, με στόχο να απολέσουν τα υπόλοιπα, ενώ μάλιστα εκκρεμεί γι’ αυτούς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα