Πώς θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι συνταξιούχων!

Θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις και θα πιστωθούν όταν γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις

Από τις 22 ή τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου θα εκτελεστεί η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σήμερα αναμένεται να υπογραφούν δύο υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο της πληρωμής των αναδρομικών, ενώ ευχάριστα είναι τα νέα για τους κληρονόμους, καθώς θα λάβουν ολόκληρο το ποσόν, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι κληρονόμοι δεν θα πάρουν τη μειωμένη αναλογία, όπως προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας, αλλά το πλήρες ποσό που θα έπαιρνε ο μακαρίτης αν ζούσε. Δηλαδή, η χήρα παίρνει το 70% της σύνταξης του μακαρίτη αλλά θα πάρει το 100% των αναδρομικών, σαν να τα έπαιρνε αυτός. Απλά οι κληρονόμοι δεν θα τα λάβουν στο τέλος του μήνα μαζί με τους άλλους δικαιούχους, αλλά θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους όταν γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. «Ετοιμαζόμαστε στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) να διαμορφώσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με χειρόγραφες αιτήσεις να υποβάλουν αίτηση όσοι είναι δικαιούχοι κληρονόμοι των συγκεκριμένων ποσών, και μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα καταβληθούν τα ποσά στο ακέραιο στους κληρονόμους και στο ποσό που τους αναλογεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πληρωμή του 1,4 δισ. ευρώ σε 1.100.000 συνταξιούχους θα γίνει σε ξεχωριστό κωδικό. Τα αναδρομικά είναι μη συμψηφιστέα με βεβαιωμένες οφειλές, ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου. Τον Δεκέμβριο θα πάρουν αναδρομικά 15 μηνών και θα έχουν αύξηση στη σύνταξη όσοι είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ δεν προβλέπεται τίποτα για χαμηλοσυνταξιούχους. «Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αν κάνουμε τα ίδια, πολύ σύντομα θα μιλάμε για περικοπές συντάξεων» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι θα γνωστοποιηθεί άμεσα πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα