Επίδομα θέρμανσης ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής

Καταργούνται οι τιμές ζώνης και η χώρα χωρίζεται σε 200.000 «κομμάτια». Συνεργασία με την ΕΜΥ για καταγραφή θερμοκρασιών

Aνάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε κάθε περιοχή θα δίνεται πλέον το επίδομα θέρμανσης, το οποίο διευρύνεται. Πλέον θα επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, αλλά και τα καυσόξυλα και τα πέλετ, μόνο όμως σε ορεινές περιοχές κάτω των 2.500 κατοίκων, κι αυτό για να μην υπάρχει ο κίνδυνος των μικροσωματιδίων και η δημιουργία της επικίνδυνης για την υγεία αιθαλομίχλης.

Από φέτος καταργούνται οι τιμές ζώνης και η χώρα χωρίζεται σε 200.000 «κομμάτια», σχεδόν ανά οικισμό, για να είναι πιο αντικειμενικά τα κριτήρια διανομής του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πόλη ή χωριό θα έχει άλλο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος, άρα και του ποσού που θα λαμβάνει. Θα δίνεται, δηλαδή, στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικούν και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή και όχι με βάση τις προϋπάρχουσες γεωγραφικές ζώνες.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεργάστηκε με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για να βρει τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή. Ετσι ο συντελεστής που θα έχει ο κάθε οικισμός θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκης, στην Κρήτη, όπου με το παλαιό σύστημα υπήρχε μόνο ένας συντελεστής, τώρα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,6 μόνο στον νόμο Ρεθύμνου.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σε περισσοτέρους, αφού πλέον θα μπορούν να επιδοτηθούν ακόμα και όσοι τα προηγούμενα χρόνια δεν έβαζαν πετρέλαιο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αλλάζουν. Το ελάχιστο επίδομα παραμένει στα 80 ευρώ, ωστόσο θα αυξηθεί το ανώτατο, που μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νοικοκυριά (σε περιοχές που δεν έχει πολύ κρύο) που θα πάρουν μικρότερο επίδομα από πέρυσι, ενώ τα 600 ευρώ θα λάβουν πολύ λίγα νοικοκυριά, σε πολύ απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Από φέτος, δηλαδή, αρκετά νοικοκυριά θα πάρουν μικρότερο επίδομα θέρμανσης, καθώς βρίσκονται σε περιοχές που οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές. Αντιθέτως, κερδισμένα θα είναι τα νοικοκυριά που μένουν σε «παγωμένες» περιοχές. Χαμένα θα είναι τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. air condition), καθώς θεωρείται ότι καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Τα κριτήρια είναι συνολικό εισόδημα έως 12.000 ερώ για τον άγαμο, έως 20.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και για κάθε παιδί υπάρχει προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το συνολικό κονδύλι επιδόματος θέρμανσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες, και θα δοθεί προκαταβολικά έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία της περιοχής τόσο πιο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα που θα λάβουν τα νοικοκυριά για θέρμανση.

Η ΕΜΥ ανέλαβε να διαπιστώσει σε περισσότερα από 200.000 σημεία πόσο κρύο κάνει μετρώντας τις «βαθμοημέρες». Εχοντας ως βάση τη μέση θερμοκρασία των 15,5 βαθμών Κελσίου, για καθένα βαθμό κάτω από τους 15,5 είναι μία βαθμοημέρα.

Για παράδειγμα, στην Κάρπαθο βρέθηκε οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες (λιγότερο κρύο) και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες (περισσότερο κρύο).

Ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Θα οριστεί ένα ποσό (π.χ. 0,15 €) που θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες της περιοχής για να προκύψει το ποσό της επιδότησης.

Για την καταβολή του επιδόματος τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο.

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι δαπάνες θέρμανσης που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με την περιοχή.

Εξετάζεται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή καυσόξυλων καθώς και οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο να κατατεθούν μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2021.

Το νέο σύστημα αποτελεί ελληνική «πατέντα» και η μελέτη θα αξιοποιηθεί στο επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ενώ θα δοθεί και στους μηχανικούς, όταν κατασκευάζουν ακίνητα, να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες θερμομόνωσης.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα