Άνοιξαν τη Μύκονο με το… όπλο στον κρόταφο

Η κατακραυγή ξένων funds και tour operators για το λουκέτο στην ατμομηχανή του τουρισμού έφερε την κυβερνητική… κωλοτούμπα

Ανέκδοτο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχει γίνει από τους πολίτες το ξαφνικό κλείσιμο της Μυκόνου, αλλά και η απόφαση για το άρον άρον άνοιγμα του νησιού, καθώς «αποκαλύφθηκε» (ακόμα μία φορά) ο τρόπος με τον οποίο κινείται το κυβερνητικό επιτελείο. Η απόφαση για το lockdown στο νησί των ανέμων ξάφνιασε τους κατοίκους του νησιού, τους χιλιάδες τουρίστες, τους διεθνείς tour operators, αλλά και τα ξένα funds και τις επενδυτικές τράπεζες. Ο λόγος είναι ότι η Μύκονος αποτελεί ίσως τον Νο 1 προορισμό της χώρας μας και η λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα ταμεία του κράτους.

Ποιος είναι, όμως, ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση ζήλεψε τους αθλητές της γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έκανε… κυβιστήσεις άνευ προηγουμένου στο άνοιγμα της Μυκόνου, με τη φθηνή δικαιολογία ότι υποχώρησε το ιικό φορτίο μέσα σε ελάχιστα 24ωρα;

Η απάντηση κρύβεται στα μηνύματα που έφτασαν από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ποντάρει στην ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι θα ανακάμψει σημαντικά φέτος, με βάση τους υπολογισμούς όλων διεθνών οίκων, αλλά και της Κομισιόν. Ενα lockdown στη Μύκονο μπορεί να στερήσει από τα κρατικά ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς το νησί των ανέμων αποτελεί (επίσημα) το 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή συνεισφέρει ετησίως στην ελληνική οικονομία σχεδόν 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Ανεπίσημα τα ποσά «ζαλίζουν», καθώς αρκετές από τις δραστηριότητες της Μυκόνου κινούνται έξω από τα «ραντάρ» της Εφορίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι ξένοι (που καθορίζουν και τις αγορές στις οποίες καταφεύγει η Ελλάδα για να δανειστεί και να πληρώσει από τα 534 ευρώ έως και τις επιστρεπτέες προκαταβολές) έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οδεύει την οικονομία στα «βράχια», καθώς η Νο 1 πηγή εσόδων για τον φετινό τουρισμό μπήκε σε καραντίνα, κάτι που αποτελεί «αυτοκτονία» για τα τουριστικά έσοδα, προειδοποιώντας πως από τον Σεπτέμβριο τα ταμεία κινδυνεύουν να μείνουν… άδεια!

Άλλωστε, η είδηση του lockdown στη Μύκονο έκανε τον γύρο του κόσμου, με τους ξένους τουρίστες να αποφεύγουν και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, αφού δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο υγειονομικό πεδίο, δημιουργώντας έναν επιπλέον κίνδυνο για την πορεία των φετινών τουριστικών εσόδων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα