Τον Μάιο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό!

Για ποσοστό πάνω από 2% μίλησε ο Μητσοτάκης. Την αναπροσαρμογή επέσπευσε η έκρηξη των τιμών

Την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού γνωστοποίησε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η νέα αύξηση θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022 και όχι τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει για το ακριβές ποσοστό, αλλά πως αυτό θα είναι «σημαντικό». Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου κατά 2% και ανέρχεται πλέον σε 663 ευρώ μικτά, ενώ το ύψος του επηρεάζει τις αποδοχές σχεδόν 1.000.000 εργαζομένων και ανέργων, καθώς συμπαρασύρει και 24 επιδόματα.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά είχαν ήδη οδηγήσει κυβερνητικά στελέχη να δεσμεύονται για νέα αύξηση μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για πληθωρισμό 5,1% τον Δεκέμβριο επιτάχυναν τις εξελίξεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου, που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου. Εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2%, που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου». Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε, ωστόσο, να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ποσοστό αύξησης. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2013 για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού προβλέπει μια τετράμηνη διαδικασία διαβούλευσης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών, φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία συντονίζει επιτροπή διορισμένη από τον υπουργό Εργασίας. Κάθε συμμετέχων καταθέτει τη δική του πρόταση, με την επιτροπή να κάνει την τελική εισήγηση προς το υπουργείο.

Εκτός του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί. Εκτιμώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, είπε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να τίθεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης το 25% του προσωπικού κάθε επιχείρησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα