Πότε διαγράφονται χρέη στην Εφορία

Τρεις προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά, όπως αναφέρεται στον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία να ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 86 δισ. εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν, η Εφορία θα χρησιμοποιήσει τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκειμένου να βάλει στα ταμεία της όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Σε ειδική διάταξη, όμως, αναφέρονται οι τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά για να διαγραφούν χρέη προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων.

• Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης.

• Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής Αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Bασική οφειλή

Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα 10 ετών:

• αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,

• δεν χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων,

• δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες.

Οφειλή που έχει καταχωριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται εισπράξιμη εάν πριν από την παραγραφή της διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

Πριν τη δεκαετία

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που τα χρέη μπορούν να διαγραφούν και πριν από την παρέλευση της δεκαετίας, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτες είσπραξης,

• έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,

• έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,

• έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα