Μύκονος: Με ένα άρθρο «ξέπλυναν» βαριές παρανομίες

Πώς οι μπουλντόζες και τα πρόστιμα 22.000.000 € σε Principote και Nammos έγιναν σε μια νύχτα… 500 ευρώ

Μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σπρώχνει» όπου μπορεί τροπολογίες για να «ξεπλένει» βαρύτατες παρανομίες. Ταυτόχρονα αυτογελοιοποιείται, αφού πρώτα, κάνοντας σόου, κηρύττει δήθεν ανένδοτο με ποινικές διώξεις και τεράστια πρόστιμα, ενώ λίγο αργότερα περνάει από την πίσω πόρτα «φωτογραφικούς» και σκανδαλώδεις νόμους με μεγαλορουσωφέτια δεκάδων εκατομμυρίων.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι η κυβέρνηση στέλνει προεκλογικά μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα της Μυκόνου και ότι επιβάλλει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στα μεγαλύτερα μαγαζιά του νησιού αποδείχθηκαν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση περνούσε τροπολογία με την οποία τα πολυδιαφημισμένα πρόστιμα μετατρέπονται σε… 500 ευρώ! Αρκεί, όπως έγραψε χθες η «Καθημερινή» που ανέδειξε το θέμα, οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών να κατεδαφίσουν… μόνοι τους τα αυθαίρετα. Στις 22 Απριλίου, ανήμερα της προκήρυξης εκλογών, τα φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα εξήραν το «πρόστιμο-μαμούθ 22 εκατ. ευρώ στο beach bar της Μυκόνου Principote για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές 40 στρεμμάτων, όπως και για τη διατήρησή τους». Ελεγαν ακόμα ότι «πρωτόκολλα κατεδάφισης θυροκολλήθηκαν και στο Nammos, με τους ιδιοκτήτες να έχουν δέκα μέρες διορία να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Πριν καν, όμως, κόψουν τα πρόστιμα τα κλιμάκια των επιθεωρητών, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε φροντίσει να τα «καταργήσει» στην πράξη. Συγκεκριμένα, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, που έχει υπό την εποπτεία του τη Μύκονο, η κυβέρνηση πέρασε τέλη Μαρτίου πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ν. 5037/23) με πράγματι ενισχυτικές αλλαγές για τους ελέγχους.

Στις 21 Μαρτίου ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας έβγαλε πύρινο λόγο στη Βουλή: «Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Στις 12 Απριλίου, όμως, 10 ημέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, πέρασε από τη Βουλή ανάμεσα σε δεκάδες άλλες άσχετες τροπολογίες διάφορων υπουργείων και μια «φωτογραφική» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με το άρθρο 116 προστίθενται «ειδικές διατάξεις επιβολής κυρώσεων για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης»:

«Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση αποκατάσταση της αυθαιρεσίας, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο, η Υ.ΔΟΜ. ορίζει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Μετά τη διαπίστωση της κατεδάφισης εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλων των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων».

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες μέρες τα κανάλια φιλοξενούσαν ρεπορτάζ με εικόνες που έδειχναν αυτόβουλες κατεδαφίσεις στα μαγαζιά της Μυκόνου. Τα ρεπορτάζ εμφάνιζαν τους ιδιοκτήτες ως «τρομοκρατημένους από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στείλει μπουλντόζες». Στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες άρχισαν να γκρεμίζουν μόνοι τους τις αυθαιρεσίες τους για να προλάβουν το 10ήμερο, ώστε να πληρώσουν το χαριστικό – προκλητικό 500ευρο και να διαγραφούν τα πρόστιμα.

Για το χρυσάφι που κέρδιζαν τα μαγαζιά σε βάρος του Δημοσίου λόγω των αυθαιρεσιών τους επί χρόνια η «αποφασισμένη να επιβάλει τη νομιμότητα» κυβέρνηση δεν προέβλεψε κάτι. Εν κατακλείδι, οι παράνομοι της Μυκόνου που θησαυρίζουν καταπατώντας τη δημόσια περιουσία θα συνεχίσουν απτόητοι. Οπως, άλλωστε, αναφέρει η «Καθημερινή», «στο παρελθόν, ειδικά για τις λυόμενες κατασκευές, έχει πολλάκις διαπιστωθεί ότι οι παρανομούντες τις απομάκρυναν προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα και… τις ξαναέστηναν».

Υποτίθεται ότι με την τελευταία τροπολογία «η διαδικασία οικειοθελούς απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα». Αλλά η Ιστορία διδάσκει πως και τη δεύτερη φορά θα βρεθεί ο τρόπος να περάσει νύχτα ακόμα μία ευνοϊκή τροπολογία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα