Αναδρομικά: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές

Αφορά μισθούς – συντάξεις του 2022 και αγροτικές ενισχύσεις ή εισοδήματα από δικαστικές αποφάσεις της περιόδου 2015-2020

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις που εισπράχθηκαν το 2022, καθώς και για αγροτικές ενισχύσεις ή για εισοδήματα από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την περίοδο 2015-2020.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που περιλαμβάνουν τα αναδρομικά, προκειμένου να καταβάλουν μόνο τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που αναλογούν στα εισπραχθέντα αναδρομικά.

Οι φόροι που θα πληρώσουν θα υπολογιστούν με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθούν τυχόν φόροι εισοδήματος που παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Οι δηλώσεις δεν θα επιβαρύνονται με αυτοτελή πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, ούτε με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον υποβληθούν μέχρι τις 31/12/2023, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα, έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ, να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει σε δύο έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με βάση την πάγια ρύθμιση. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά, τα οποία εισπράχθηκαν το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 και μετά οι τροποποιητικές για τα αναδρομικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ από το 2014 και για τα προηγούμενα έτη αποστέλλονται ή υποβάλλονται χειρόγραφα στις ΔΟΥ.

Η ΑΑΔΕ, μέσα από έναν οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων, δίνει διευκρινίσεις για το πότε και πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά.

1) Εχω εισπράξει, βάσει δικαστικής απόφασης, εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 του εντύπου Ε1.

2) Εχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά, επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, στα έτη που αφορούν.

3) Εχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή δήλωσης αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογουμένους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση, υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ.

4) Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλον κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας, πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα