Πνίγει τους Eλληνες η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ

Νέες αυξήσεις στις δόσεις όλων των δανείων. Η Λαγκάρντ εκτιμά ότι ο ευρωπληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός

Εναν διαρκή εφιάλτη ζουν οι δανειολήπτες, με φόντο τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Φρανκφούρτη αποφάσισε χθες να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σύντομα και νέες αυξήσεις στις δόσεις δανείων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στο «πάγωμα» των επιτοκίων για 12 μήνες, δηλαδή μέχρι την άνοιξη του 2024, ωστόσο αυτό αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια και όχι τα καταναλωτικά, τις πιστωτικές κάρτες και τα επιχειρηματικά. Οι εν λόγω δανειολήπτες αναμένεται να δουν σύντομα τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους λογαριασμούς τους.

Αιτία της νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Φρανκφούρτη είναι η πολιτική που ακολουθεί για τη μείωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, που διατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει. Υστερα από μια δεκαετία φθηνού χρήματος, η ΕΚΤ ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου γύρο νομισματικής σύσφιξης για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία – έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου, οι εμπειρογνώμονες του ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3% το 2024 και σε 2,2% το 2025. Οι δείκτες υποκείμενων πιέσεων στις τιμές παρέμειναν ισχυροί, αν και ορισμένοι δείχνουν κάποιες πρώτες ενδείξεις αποδυνάμωσης.

Οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, ιδίως για το τρέχον και το επόμενο έτος, λόγω των προηγούμενων υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων, καθώς και των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας στην ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Θεωρούν τώρα ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 3% το 2024 και σε 2,3% το 2025. Επιπλέον, έχουν μειώσει ελαφρώς τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος. Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Πληθωριστικές πιέσεις

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της μετά την απόφαση της ευρωτράπεζας, τόνισε πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, ωστόσο προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αύξηση των επιτοκίων ανακλά, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, την αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν εξετάζει να προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων και, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο. Η ίδια σημείωσε ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς αποτελούν ολοένα περισσότερο μια σημαντική πηγή πληθωρισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς είναι ακόμα σε θέση να κρατούν ψηλά τα κέρδη τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα