Αυξήσεις 5,5% στην εστίαση

Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι θα δουν από 1ης Ιουνίου (αναδρομικά) μεγαλύτερους μισθούς, καθώς δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τη ΣΣΕ, που είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου

Αναδρομικά από την 1η Ιουνίου περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στην εστίαση θα δουν σημαντικές αυξήσεις 5,5% στους μισθούς τους. Ο λόγος είναι ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με την οποία η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Πρόκειται για τη σύμβαση που υπέγραψαν από τη μία πλευρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και από την άλλη πλευρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπορών Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, οι μισθοί αυξάνονται κατά 5,5% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου και επιπλέον κατά 5% από την 1η Ιουνίου 2024, ενώ διατηρούνται και μία σειρά επιδομάτων που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις αποδοχές.

• Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.

• Για τον μάγειρα α’ ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.

• Για τον μάγειρα β’ και για τον μάγειρα γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.

• Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.

• Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.

• Οσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιριών catering θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προσαυξήσεις, η σύμβαση προβλέπει:

• Για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους, επίδομα 5% επί του βασικού μισθού, για κάθε τριετία.

• Επίδομα γάμου, 10% επί του βασικού μισθού.

• Επίδομα εποχικής απασχόλησης, 10% επί του βασικού μισθού.

• Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης. Με βάση το πτυχίο του κάθε εργαζομένου το επίδομα έχει τρία επίπεδα, 6%, 10% και 15% επί του βασικού μισθού.

• Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

• Ειδικά για ταμίες, ταμειακό επίδομα 5% επί του βασικού μισθού.

Επιπλέον, για την ομοσπονδία των εργαζομένων εξαιρετικής σημασίας κρίνεται το πλαίσιο που διέπει πλέον τα ωράρια. Κατά την ΠΟΕΕΤ, με τη σύμβαση «διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης, δηλαδή το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αν εργαστεί 6η ημέρα, θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Ζητούμενο, πάντως, είναι να γίνουν και εντατικοί έλεγχοι, κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για συνθήκες γαλέρας με 12ωρα, βασικό μισθό αντί προσαυξήσεων και απαράδεκτες συνθήκες διαμονής, οι οποίες ευθύνονται και για το φαινόμενο μαζικών αποχωρήσεων εργαζομένων στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα