Φρένο στο λαθρεμπόριο με χρήση… δορυφόρων

Οι «Ράμπο» της Εφορίας θα παρακολουθούν μέσω GPS τα φορτηγά που μπαίνουν στη χώρα και μεταφέρουν εμπορεύματα

Νέο κόλπο «σκαρφίστηκε» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Πλέον, οι «Ράμπο» της Εφορίας θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χώρο, με τη χρήση δορυφορικού συστήματος, τα φορτηγά και τα οχήματα που περνούν τα σύνορα της χώρας μας και μεταφέρουν εμπορεύματα.

Σκοπός της ΑΑΔΕ είναι να εντοπίζει τυχόν λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών, μια και με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνάει το 1 δισ., στερώντας βασικές πηγές εσόδων για τη χώρα μας και αποτελώντας τη μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό.

Το νέο «ψηφιακό όπλο», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να καταγράφει την κίνηση των επαγγελματικών οχημάτων και των εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια -από την είσοδο και την τελωνειακή διαδικασία μέχρι και την έξοδό τους από τη χώρα-, αναμένεται να κοστίσει 80.060.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βασικό σκέλος του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός Συστήματος Καταγραφής Διελεύσεων (ΣΥΚΑΔ), βάσει του οποίου θα καταγράφονται αυτόματα -μέσω καμερών και ειδικού ασύρματου εξοπλισμού- τα διερχόμενα οχήματα παντός τύπου, όπως Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία και βυτιοφόρα, κατά τη διέλευσή τους από 30 σημεία της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν τους βασικούς λιμένες και τα τελωνεία.

Αυτόματη ζύγιση

Παράλληλα, για τον «real time» εντοπισμό των οχημάτων και την καταγραφή της πορείας τους το έργο προβλέπει την τοποθέτηση πάνω από 10.000 κυκλωμάτων δορυφορικής παρακολούθησης (GPS Trackers), τα οποία θα τοποθετούνται στα φορτηγά και τα εμπορευματοκιβώτια που κινούνται επί ελληνικού εδάφους. Ακόμα, προβλέπονται η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε στρατηγικά σημεία της χώρας, όπως τα τελωνεία και οι σταθμοί των διοδίων, με τα οποία ένα όχημα θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα στη δεξιά λωρίδα, με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Τέλος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να προμηθευτεί 15 μηχανήματα ανίχνευσης τύπου «smart nose», τα οποία θα διατεθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων καθώς και στις υπηρεσίες των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) και των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου (ΘΟΕ).

Συνολικά, το σύστημα ελέγχου αναμένεται να εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία ελέγχου, 132 σταθμούς διοδίων και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια, ενώ αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία σε δυόμισι χρόνια από τώρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα