Ευχολόγια Στουρνάρα: Οι κυβερνήσεις να ρίξουν τον πληθωρισμό

«Oι κυβερνήσεις θα πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο, ώστε να χαλιναγωγήσουν τις τιμές καταναλωτή, αφού το κόστος δανεισμού έχει φτάσει ήδη σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορυφή» ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το χρέος της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης.

«Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις». Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια ακολουθούν παρόμοια δήλωση του διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος προέτρεψε σε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής» την Παρασκευή.

Τα υπόλοιπα οφέλη

Εκτός από τη βοήθεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών θα είχε και άλλα οφέλη, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και τη χαλάρωση της σχέσης με τις τράπεζες» είπε.

«Υπάρχουν συνέργειες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν». Ο Γ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. «Θα προτιμούσα να κρατήσω [σταθερά] τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα» είπε. «Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο αποτελεσμάτων -αύξηση και κράτημα-, οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα