Συντάξεις: Δικαιώθηκαν εκατοντάδες

Με ανακοίνωση το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει απόλυτα το πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Μετά την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπροσδιορισμό όλων των συντάξεων στα προ του 2012 επίπεδα, μετά τη δικαίωση 17 πανεπιστημιακών, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Επί της 176/2023 Απόφασης του Τρίτου Τμήματος
Η 176/2023 απόφαση του Τρίτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε συμβούλιο δεν αποτελεί νέα νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αφορά το νομικό ζήτημα της μείωσης του μισθολογίου των καθηγητών Α.Ε.Ι. που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 και τη συνακόλουθη μείωση των συντάξεων της ίδιας κατηγορίας δημοσίων λειτουργών. Η μείωση αυτή συντάξεων κρίθηκε, με την 1506/2016 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντισυνταγματική και, βάσει της κρίσης αυτής, έχουν εκδοθεί, μετά το έτος 2016 και μέχρι σήμερα, από το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τη διαδικασία της ταχείας δίκης, εκατοντάδες αποφάσεις που αφορούν αυτή την κατηγορία συνταξιούχων και το συγκεκριμένο ζήτημα. Η δικαστική αυτή απόφαση ουδεμία σχέση έχει με τις προσφάτως εκδοθείσες1330, 1331 και 1332/2023 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν την αναπροσαρμογή και τον κανονισμό της σύνταξης των δικαστικών λειτουργών».

Προ του 2012 επίπεδα

Με την ανακοίνωσή του το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο ουσιαστικά επιβεβαιώνει την εφημερίδα μας, καθώς με απόφασή του, που στηρίχτηκε σε άλλη νομική βάση από αυτή των συνταξιούχων δικαστικών, οι συντάξεις επανέρχονται στα προ του 2012 επίπεδα. Επιπλέον, μάθαμε από την ανακοίνωση κάτι πολύ σημαντικό, ότι έχουν εκδοθεί εκατοντάδες αποφάσεις που δικαίωσαν συνταξιούχους, κάτι που έως τώρα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος προσφύγει, είτε με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς είτε με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους δικαστικούς, δικαιώνεται. Ο δρόμος λοιπόν για όλους τους συνταξιούχους είναι ορθάνοιχτος.

Παράλληλα, όπως τονίζουν ανώτατες δικαστικές πηγές, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση όλων των συντάξεων, καθώς δεν νοείται να υπάρχουν διαφορετικές συντάξεις για συνταξιούχους της ίδιας επαγγελματικής κατηγορίας, αφού αυτό προσκρούει σε συνταγματικούς κανόνες. Με δυο λόγια, δεν μπορεί να υπάρχουν συντάξεις με δικαστική απόφαση, συντάξεις χωρίς δικαστική απόφαση και συντάξεις εν αναμονή δικαστικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα που άνοιξε από το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» είναι τεράστιο και αναμένεται να έχει συνέχεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα