Στην πρώτη θέση η ελληνική οικονομία

Ο «Economist» κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση το 2023, για δεύτερη συνεχή χρονιά

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε την Ελλάδα ο «Economist» για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης» σημειώνει ο Economist, που συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -πληθωρισμό, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και χρηματιστηριακές επιδόσεις- για 35 κυρίως πλούσιες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια, ο «Economist» επισημαίνει ότι στην Ελλάδα η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξανακοιτάξει τις ελληνικές εταιρίες, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς. Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από την πανίσχυρη χρεοκοπία της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, που κάποτε ήταν η νέμεση της Ελλάδας, εξήρε «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και «τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά».

Κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Φινλανδία, ο «Economist» καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή». Τα βέλη του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστρεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή την ανάλυση του «Economist».

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει πως «η ανάλυση αυτή, μάλιστα, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την καταστροφολογία και τον μηδενισμό σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή». Με μάλλον ειρωνική διάθεση, ο υπουργός Οικονομικών διερωτάται: «Τι συνέβη άραγε; Ολοι οι παραπάνω συμμετέχουν σε μια διεθνή συνωμοσία υπέρ της Κυβέρνησης και εναντίον της αντιπολίτευσης; Ή μήπως εμείς στην κυβέρνηση έχουμε καταφέρει να εξαπατήσουμε τους πάντες, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Φυσικά δεν ισχυριστήκαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου, όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί η τυφλή άρνηση της πραγματικότητας για να ανέβουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα