Οι τράπεζες θυμήθηκαν τώρα να δώσουν μερίσματα

Θα μοιράσουν 846.000.000 € μετά τα υπερκέρδη που κατέγραψαν το 2023, στις πλάτες δανειοληπτών και επιχειρήσεων, με τα πανάκριβα επιτόκια και τις παράλογες χρεώσεις

Μετά τα υπερκέρδη που κατέγραψαν οι συστημικές τράπεζες το 2023, στην πλάτη των δανειοληπτών με τα πανάκριβα επιτόκια και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις παράλογες χρεώσεις, τώρα αρχίζουν να διανέμουν ακόμα και μέρισμα στους μετόχους τους. Ηταν ο βασικός λόγος για τον οποίο βιάστηκαν να αποχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχολόγιό τους προκειμένου να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τα μερίσματα.

Υπενθυμίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσισε να ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές τις τράπεζες κατά τα χρόνια του Μνημονίου. Ανακεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες τελικά κόστισαν συνολικά πάνω από 46 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μετά την αποεπένδυση από τις τράπεζες (μέσω της οποίας το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 3,9 δισ. ευρώ), η συνολική ζημιά για το κράτος ανέρχεται συνολικά σε 42-43 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς οργανισμών, όπως το ΚΕΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Προϋπολογισμό κάθε χρόνο τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή το κράτος θα μπορούσε να μηδενίσει για περισσότερο από έναν χρόνο τους φόρους που επιβάλλονται σε τρόφιμα και καύσιμα. Αντιθέτως, οι τράπεζες διαπραγματεύθηκαν με την κυβέρνηση, αλλά και τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, για να δώσουν μερίσματα στους μετόχους και μάλιστα με προκλητικά ποσά, όταν το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει για 300.000.000 ευρώ να διανείμει ένα έκτακτο επίδομα το ερχόμενο Πάσχα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι ανακοινώσεις

Συγκεκριμένα, μερίσματα ύψους 846.000.000 ευρώ αναμένεται να διανείμουν στους μετόχους τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει έως σήμερα:

– η Εθνική Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 331.000.000 ευρώ,

– η Eurobank 314.000.000 ευρώ,

– η Alpha Bank 122.000.000 ευρώ και

– η Τράπεζα Πειραιώς 331.000.000 ευρώ.

Μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την προαναγγελία για τη διανομή μερίσματος οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βρίσκονται στο Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό road show της χρονιάς, του διεθνούς οίκου της Morgan Stanley, που πραγματοποιείται από προχθές έως και σήμερα, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών, διαφημίζοντάς τους τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα