Φωνές για την αναδρομική φορολόγηση

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την άδικη αντιμετώπισή τους από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις διαμαρτύρονται, για πολλοστή φορά, για την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αντιμετώπισή τους από το οικονομικό επιτελείο και τη φορολογική διοίκηση. Αφορμή, η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών για χρήματα που εισέπραξαν με μεγάλη καθυστέρηση, άτοκα και χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταφέρεται με σκληρές εκφράσεις, υποστηρίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο «επιτίθεται» με μένος σε βάρος των συνταξιούχων, φορολογώντας τα αναδρομικά τους και επιβάλλοντας να υποβάλουν νέες, τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με κύριους εκφραστές τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αδικεί κατάφωρα τους χιλιάδες συνταξιούχους, που είχαν την «ατυχία» να λάβουν ύστερα από μήνες ή και χρόνια καθυστέρησης αναδρομικά ποσά που τους ανήκουν». Υποστηρίζει, ταυτόχρονα, ότι δεν έπρεπε να επιλεχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, και καλεί εκ νέου την ΑΑΔΕ να φορολογήσει τους συνταξιούχους αυτόματα, με βάση τα έτη που έπρεπε να είχαν καταβληθεί τα αναδρομικά, τα οποία χορηγήθηκαν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

«Συνταξιούχοι των οποίων η πράξη συνταξιοδότησης ξεκινά από το έτος 2015 έως το 2021 και λάμβαναν τμηματικά αναδρομικά ποσά μέχρι το έτος 2021, χωρίς αυτά να διευκρινίζονται εάν είναι μέρος τακτικής σύνταξης ή αναδρομικά (αναφορά αυτών στα ετήσια εκκαθαριστικά), καλούνται τώρα με τη φορολογική δήλωση του 2024 (οικονομικό έτος 2023) να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις. Αρα, καλούνται οι συνταξιούχοι να πληρώσουν λογιστή, ενώ, εάν δεν ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι 31/12/2024, τότε θα τους επιβληθεί και πρόστιμο 100 ευρώ! Χώρια το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν, λόγω πρόσθετης φορολόγησης, για χρηματικά ποσά που έλαβαν με καθυστέρηση, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Αρα, διπλά χαμένοι» αναφέρει η οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι, για όσους έλαβαν αναδρομικά που ανάγονται στα έτη 2015-2019, αυτά έχουν παραγραφεί βάσει των αποφάσεων 616-617-618 του ΣτΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση διαγραφής στις ΔΟΥ όπου ανήκουν. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, πρέπει να γίνει ενδικοφανής προσφυγή στη ΔΕΔ.

Το ΕΝΔΙΣΥ επαναλαμβάνει το ίδιο αίτημα, όπως είχε πράξει προ μηνών (3/4/2024), με τα αναδρομικά των συνταξιούχων – εργαζομένων στην πρώην Ολυμπιακή: τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους πρέπει να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής έως το 2023, να προκύψει όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Ετσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα