Περισσότερα κατά 253 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ, μειωμένα όμως τα έσοδα από τον ΕΦΚ λόγω καυσίμων
«Σωσίβιο» για τον Προϋπολογισμό φαίνεται πως αποτελεί η ακρίβεια στη χώρα μας, καθώς στις εφιαλτικές ανατιμήσεις προστίθεται και ο υψηλός ΦΠΑ που επιβάλλεται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αποτέλεσμα είναι τα φορολογικά έσοδα να υπερβαίνουν τους στόχους, αφού πρώτα πολίτες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί ακόμα μία «αφαίμαξη» των εισοδημάτων τους.
Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2026 δείχνουν πως τα έσοδα από ΦΠΑ υπερέβησαν τον στόχο κατά 253 εκατ. ευρώ, ωστόσο την ίδια ώρα οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ήταν μειωμένοι έναντι του στόχου κατά 181 εκατ. ευρώ στα 2,02 δισ. ευρώ. Η καθίζηση αυτή αποδίδεται στη μειωμένη κατανάλωση κυρίως στον τομέα των καυσίμων, καθώς η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη βενζίνη, που υπερβαίνουν για σχεδόν δύο μήνες τα 2 ευρώ το λίτρο, έχουν αναγκάσει τους πολίτες να περιορίζουν δραστικά τις μετακινήσεις τους.
Στην πράξη τα έσοδα από τον ΦΠΑ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω των ανατιμήσεων, αλλά στους ΕΦΚ μειώνονται συνεχώς, γιατί οι πολίτες αγοράζουν μικρότερες ποσότητες και ειδικά στα καύσιμα. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ακόμα μία φορά την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η διατήρηση των τιμών σε δυσθεώρητα επίπεδα δημιουργεί υπερπλεονάσματα, τα οποία σύντομα η κυβέρνηση θα σπεύσει να διαφημίσει (και μάλιστα προεκλογικά) πως αποτελούν ένδειξη μιας σταθερής και ανθεκτικής οικονομίας, επιστρέφοντας ένα πολύ μικρό μέρος τους ως κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες, με τη μορφή κάποιου επιδόματος ή μιας φοροελάφρυνσης για λίγους.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο, τον δεύτερο μήνα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,59 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 121 εκατ. ευρώ και τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 560 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 37 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τετράμηνο τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 22,6 δισ. Ευρώ και περιλαμβάνουν:
α) το ποσό των 306 εκατ. ευρώ από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και
β) το ποσό των 135 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του τιμήματος για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης καζίνου στο Ελληνικό, που είχε προβλεφθεί να εισπραχθεί στο τέλος του 2025.
Αν εξαιρεθούν τα παραπάνω ποσά, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 22,22 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 118 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάντως και πάλι «φουσκωμένο», καθώς διαμορφώθηκε στα 5,18 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί, στα 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μεγάλη υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος δεν αποτυπώνει πλήρως τη δημοσιονομική εικόνα.
Αυτό συνέβη χάρη στη μείωση των δαπανών, αλλά και στις ετεροχρονισμένες πληρωμές, δηλαδή δαπάνες που μετατέθηκαν χρονικά και δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμη. Συγκεκριμένα, για την επόμενη περίοδο μεταφέρθηκαν πληρωμές περίπου 197 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, 593 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες και 249 εκατ. ευρώ για κεφαλαιακές ενισχύσεις και μεταβιβάσεις προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

