Για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και λογιστών, η ΑΑΔΕ ανέλαβε το κύριο βάρος της μετάπτωσης
Η προσαρμογή του Φορολογικού Μητρώου στα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα ταξινόμησης (NACE Αναθ. 2.1 και CPA 2.2) ολοκληρώθηκε με την αυτόματη αντιστοίχιση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για 1,9 εκατομμύριο επιχειρήσεις.
Η διαδικασία, που προκύπτει από την υποχρέωση εναρμόνισης με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (ΕΕ 2023/137 και 2024/3103), υλοποιήθηκε κεντρικά από την ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας την άμεση ευθυγράμμιση της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που ισχύουν από 1/1/2025.
Για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων και λογιστών, η ΑΑΔΕ ανέλαβε το κύριο βάρος της αλλαγή, εφαρμόζοντας αυτοματοποιημένα μοντέλα, βάσει των επίσημων πινάκων της Eurostat, ώστε να μην απαιτηθεί εξαρχής χειρωνακτική αντιστοίχιση από τους φορολογούμενους.
Για 1,4 εκατομμύριο ΑΦΜ η μετατροπή του ΚΑΔ έγινε άμεσα (one‑to‑one) χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον ενέργεια, ενώ για 510.000 ΑΦΜ, όπου ένας παλαιός κωδικός αντιστοιχεί σε περισσότερους νέους (one‑to‑many), η ΑΑΔΕ βρήκε έναν κύριο ΚΑΔ και κατέταξε τους υπόλοιπους ως δευτερεύουσες δραστηριότητες.
Η εμφάνιση πολλαπλών νέων ΚΑΔ σε ορισμένες επιχειρήσεις είναι συνέπεια της κατάργησης γενικών κατηγοριών που δεν υπάρχουν πλέον στο ευρωπαϊκό σύστημα, όπως οι κατηγορίες του υπαίθριου εμπορίου (47.8) και των πωλήσεων μέσω διαδικτύου (47.91), που αναδιαρθρώθηκαν ολοκληρωτικά. Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο ή σε πωλήσεις μέσω αλληλογραφίας ή διαδικτύου, έως την Τρίτη 28/4/2026 θα ολοκληρωθεί η προβολή στην εικόνα του Μητρώου της νέας τιμής του τρόπου άσκησης δραστηριότητας, με την ένδειξη «Υπαίθρια» ή «e‑shop», ενώ οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν με μήνυμα στην ηλεκτρονική θυρίδα τους.
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης δραστηριοτήτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την αυτόματη αντιστοίχιση των ΚΑΔ. Σύμφωνα με την απόφαση Α.1004/2026, όπως τροποποιήθηκε με την Α.1090/2026, στη βεβαίωση περιλαμβάνονται όλοι οι ενεργοί κωδικοί που είχε η επιχείρηση την 28/2/2026, καθώς και η αυτόματη αντιστοίχισή τους με τους νέους ΚΑΔ, με ημερομηνία έναρξης την 1/3/2026, ενώ διαχωρίζονται ξεκάθαρα κύριες και δευτερεύουσες δραστηριότητες. Η ψηφιακή βεβαίωση διαθέτει εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, αποδέχεται υποχρεωτικά για κάθε νόμιμη χρήση και είναι διαθέσιμη από σήμερα στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ψηφιακής πύλης myAADE.
Για τη διευκόλυνση της επεξεργασίας των δεδομένων, τα στοιχεία της αυτόματης αντιστοίχισης διατίθενται και σε ψηφιακό αρχείο φύλλου εργασίας, ενώ στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διαδρομή Ψηφιακές Υπηρεσίες > Φορολογικές Υπηρεσίες > Μητρώο > Αλλαγή / Αντιστοίχιση ΚΑΔ με τους ισχύοντες από 1/3/2026, βρίσκονται αναλυτικοί πίνακες αντιστοίχισης, επεξηγηματικές σημειώσεις και οδηγός συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων.
Η ΑΑΔΕ διατηρεί ανοιχτό διάλογο και συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς και τους λογιστές‑φοροτεχνικούς, που έχουν καθοριστικό ρόλο στην ευθυγράμμιση της δηλωθείσας με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, ενώ παρακολουθεί την πορεία προσαρμογής και, αν χρειαστεί, θα παράσχει επιπλέον χρόνο για τον εκ μέρους των επιχειρήσεων έλεγχο της αυτόματης μετάπτωσης στους νέους ΚΑΔ.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521, είτε τηλεφωνικά στο 1521 χωρίς χρέωση κατά τις ώρες 7:00 έως 20:00, Δευτέρα έως Παρασκευή, είτε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας my1521 (24/7), επιλέγοντας την οδό Θέματα Μητρώου > Μητρώο Φυσικών/Νομικών Προσώπων > Αλλαγή στοιχείων Μητρώου Φυσικών/Νομικών Προσώπων > Μεταβολή ΚΑΔ & Καθεστώτος ΦΠΑ.


