Νηστίσιμο ή αρτύσιμο;
Η μουσταλευριά είναι ένα παραδοσιακό, εύκολο, γευστικό και πολύ θρεπτικό γλυκό, ιδιαίτερα δημοφιλές το φθινόπωρο, κατά την περίοδο του τρύγου, καθώς φτιάχνεται από τον φρέσκο μούστο των σταφυλιών. Οι Αγιορείτες μοναχοί συνηθίζουν να φτιάχνουν αυτό το γλυκό, καθώς είναι ιδανικό για τις περιόδους της νηστείας.
Ακόμα ένα παραδοσιακό αλλά αρτύσιμο γλυκό είναι το γαλακτομπούρεκο, μια ιδανική συνταγή που μπορούμε να φτιάξουμε για τις ημέρες που επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών. Αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές για σιροπιαστό γλυκό ταψιού.
Για το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής: 4 κούπες γάλα, 1 κούπα ζάχαρη, 3 αβγά, 2 κρόκοι αβγών, 1 κούπα σιμιγδάλι, 4 φιαλίδια βανίλια, 1 κούπα βούτυρο, 1 συσκευασία φύλλα κρούστας. Για το σιρόπι: 1 κούπα νερό, ½ κούπα ζάχαρη, τη φλούδα ενός λεμονιού.
Εκτέλεση: Ξεκινάμε με το σιρόπι, ώστε να προλάβει να κρυώσει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού, και βράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να βράσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αβγά και τους κρόκους με τη ζάχαρη. Επειτα προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μετά ρίχνουμε στο μπολ λίγο λίγο το γάλα και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια κατσαρόλα και την ανακατεύουμε απαλά σε χαμηλή φωτιά. Απομακρύνουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο από το βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε τα μισά από τα φύλλα σε ένα βουτυρωμένο ταψί, αφού τα έχουμε αλείψει ένα ένα με λιωμένο βούτυρο. Επειτα τα κόβουμε, ώστε το μέγεθός τους να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού. Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα την κρέμα, την απλώνουμε να πάει παντού και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν. Σκεπάζουμε το γαλακτομπούρεκο με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα, γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες που προεξέχουν. Χαράζουμε επιφανειακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Μπορούμε να καλύψουμε την κρέμα με μεμβράνη όσο περιμένουμε να κρυώσει για να μην πιάσει κρούστα.
Παραδοσιακή Μουσταλευριά
Υλικά
• 3,5 κούπες μούστος
• ½ κούπα νερό
• ½ κούπα νισεστέ
• λίγο σουσάμι
για το γαρνίρισμα
• λίγα κοπανισμένα
καρύδια
για το γαρνίρισμα
• λίγη κανέλα
για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον μούστο να σιγοβράσει. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε καλά το νισεστέ χωρίς να μείνουν σβόλοι. Χύνουμε το μείγμα του νισεστέ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Οταν πήξει, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε ατομικά μπολάκια. Γαρνίρουμε με το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς και την κανέλα. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να καβουρδίσουμε το σουσάμι.
Πηγή: monasticrepublic.com


