Νέο πυρ για τους χειρισμούς στο Μάτι

Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης εισέρχεται ακόμη μια φορά ο τόπος, παρά το προχωρημένο θέρος, με αφορμή αυτή τη φορά τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.
Δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας κι ενώ πληγές παραμένουν ακόμη ορθάνοιχτες, καθώς δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, η κόντρα για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης αναζωπυρώθηκε μετά και το δημοσίευμα της «Καθημερινής». Σύμφωνα με αυτό, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος προέτρεψε τον αξιωματικό ο οποίος έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να κρύψει στοιχεία από την έρευνα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τον απειλήσει, αναφέροντας ότι ακολουθεί άνωθεν πολιτικές εντολές.

Μιλώντας σε συνεργάτες του στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης» και τόνισε πως είναι αδήριτη ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση «μέχρι τέλους» και να αποδοθούν ευθύνες. «Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δήλωση Πέτσα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι το δημοσίευμα αποκαλύπτει ένα έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις. «Πρακτικές σαν και αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα» δήλωσε ο κ. Πέτσας και κάλεσε την Ολγα Γεροβασίλη, αρμόδια υπουργό εκείνη την περίοδο, να δώσει εξηγήσεις. Η τελευταία, απαντώντας στα κυβερνητικά βέλη, υποστήριξε πως «ό,τι διάβασα στην “Καθημερινή” είναι ψευδέστατο όσον με αφορά», καλώντας το Μαξίμου να ψάξει αλλού να βρει «κομμάτια να στηρίξει την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι».

Η δε Κουμουνδούρου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στην έρευνα και έκανε λόγο για «άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας» και «χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο», προειδοποιώντας ότι «οι εμπνευστές της θα λογοδοτήσουν».

Στην αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και η Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωσε πως «το βράδυ που καίγονταν άνθρωποι έστησαν σόου για να καλύψουν ευθύνες», ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει εις βάθος την υπόθεση, «στη μνήμη θυμάτων, συγγενών και για όσους ζουν ακόμα εκεί». Οσο για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ξεκαθάρισε πως «δεν αρκούν οι δηλώσεις θλίψης και συμπόνοιας. Απαιτείται λογοδοσία των ενόχων και θωράκιση του έθνους απέναντι σε ένα εθνοκτόνο κράτος συγκάλυψης ευθυνών, ένα κράτος που εκβιάζει υπηρεσιακούς παράγοντες για να ρίξει τις ευθύνες αλλού».

Να σημειωθεί ότι χθες τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των 102 θυμάτων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε τραγωδία αδιανόητη για μια σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία. Δυο χρόνια αργότερα δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε». Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή, κατά τη διάρκεια του οποίου συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν δικαίωση για τους δεκάδες νεκρούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα