«Πίσω» από τις κόκκινες γραμμές το Καστελόριζο!

Γκρίζες ζώνες στις αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις

Το «Oruc Reis» έφυγε, αφήνοντας πίσω του όμως όχι μόνο το γκριζάρισμα περιοχών της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και πολλαπλές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά που… ξέχασε τις «κόκκινες γραμμές» δεκαετιών.

Μπορεί η Ελλάδα να χαιρετίζει ως «κίνηση αποκλιμάκωσης» την τουρκική κίνηση, διά στόματος όχι μόνο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως από ό,τι φαίνεται το «κόστος» ίσως να είναι πολύ βαρύ για τη χώρα μας.

Δεν είναι μόνο ότι οι αναμενόμενες «κυρώσεις» κατά της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξατμίζονται, καθιστώντας επί της ουσίας ατιμώρητες τις επί δύο σχεδόν μήνες τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και το γεγονός ότι, όπως προκύπτει, η χώρα μας εμφανίζεται έτοιμη να αρχίσει έναν διάλογο με τη γείτονα χώρα με τους όρους που θέτουν ξένες δυνάμεις, κυρίως οι Γερμανοί και οι ΗΠΑ, με αντικείμενο το καθεστώς του Καστελόριζου και άλλα ζητήματα που θέτει με παράλογο τρόπο η Τουρκία.

«Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει «σε κλίμα ειρηνικό, χωρίς προκλήσεις και κυρίως χωρίς μονομερείς ενέργειες», τονίζοντας ότι δυστυχώς «τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα» και χαρακτηρίζοντας «ένδειξη ειλικρινούς αποκλιμάκωσης την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού».

Η Ελλάδα ξαφνικά κάνει πίσω για τις κυρώσεις στην Ε.Ε. και βγάζει από το «κάδρο» τουρκικές κινήσεις, όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που επί της ουσίας απετέλεσε την απαρχή των προκλήσεων, στο όνομα της δήθεν αποκλιμάκωσης. Αποκλιμάκωση ονομάζεται πλέον απλά η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού και όχι ο τερματισμός εν γένει της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός το είπε χθες ξεκάθαρα: «Δεν θέλουμε κυρώσεις, διότι αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε αποκλιμάκωση». Επομένως… ό,τι έγινε έγινε, νερό κι αλάτι…

Ταυτόχρονα, η ρητορική της Ελλάδας μαλακώνει επικίνδυνα, καθώς σταθερά τις τελευταίες ημέρες η παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το «Oruc Reis» περιγράφεται ως παράβαση του Διεθνούς Δικαίου λόγω ερευνών σε «μη οριοθετημένη περιοχή». Κάτι το οποίο σημαίνει στην πράξη ότι η χώρα μας αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει έρευνες στις ίδιες περιοχές, καθώς τότε η ίδια θα παραβιάζει -καθ’ ομολογίαν της- το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται επί της ουσίας για την απεμπόληση του δικαιώματός μας για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας και για το επίσημο γκριζάρισμά της, προκειμένου να παρουσιαστούμε ως «καλά παιδιά» στο εξωτερικό.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός υποβάθμισε συνειδητά την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία (αυτή που εδώ και εβδομάδες διαφήμιζαν τα συστημικά φιλοκυβερνητικά μέσα), λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητη, επειδή μας καλύπτει η ρήτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους σε ένα κράτος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Της ίδιας Ευρωπαϊκής Ενωσης που επί τόσο καιρό που η Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου και προκαλεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτα!

Αυτό όμως που είναι ίσως το πιο σημαντικό δεν είναι οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν (παρά τα εξωφρενικά αιτήματα που θέτει η άλλη πλευρά), αλλά το γεγονός ότι τεχνηέντως απέφυγε να δώσει απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με περιορισμένες επήρειες ελληνικών νησιών που αναγνωρίστηκαν στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Αντ’ αυτού, προτίμησε να αναφερθεί στην εξαιρετικά ενεργή ελληνική διπλωματία που έχτισε καινούργιες συμμαχίες… Ας ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για διάλογο εφ’ όλης της ύλης, με κεντρικό θέμα το Καστελόριζο, που έχει «στοχεύσει» εδώ και τόσο καιρό ο Ερντογάν.

Σακελλαροπούλου… ανενόχλητη: «Η Ελλάδα πάντα ανοικτή στον διάλογο»

Οι φόβοι διαψεύστηκαν και τελικώς η Τουρκία δεν προέβη σε κάποια παρενόχληση ή πρόκληση στο Καστελόριζο με αφορμή την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι η ήπια στάση τους και σε αυτό το θέμα συνδέεται με τις δεσμεύσεις που έλαβαν για το μέλλον όσον αφορά τον διάλογο εφ’ όλης της ύλης που επιθυμούν.

«Η Ελλάδα είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες Διεθνούς Δικαίου» διεμήνυσε (καθόλου τυχαία) από το Καστελόριζο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη λήξη της τουρκικής NAVTEX. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει και σήμερα στο ακριτικό νησί, το οποίο επισκέφθηκε σε μια κίνηση συμβολισμού, με αφορμή την επέτειο των 77 χρόνων από την απελευθέρωσή του.

Σε δήλωσή της μετά το πέρας της επίσκεψής της σε σκάφη του Λιμενικού και στην πυραυλάκατο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ», υποστήριξε πως το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι επιδίωξη όλων πρέπει να είναι «η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα». Πάντως κατηγόρησε την Άγκυρα ότι οι παράνομες ενέργειές της έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. «Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», όπως πρόσθεσε. Παράλληλα, σημείωσε πως η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι «αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση», στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως επισήμανε, ευελπιστώντας να επικρατήσει η λογική, για το κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.

Ευχαρίστησε μάλιστα τους κατοίκους του Καστελόριζου, λέγοντας πως «ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας. Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη νήσο Ρω και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της Κυράς της Ρω. Πάντως ο τουρκικός Τύπος εξέλαβε ως… επιθετική ενέργεια την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, με τη «Yeni Safak» να κάνει θρασύτατα λόγο για «βαριά πρόκληση από την Ελλάδα».

Rafale, φρεγάτες, ελικόπτερα, προσλήψεις και αύξηση θητείας

Mία μοίρα αεροσκαφών Rafale, νέες φρεγάτες και νέα οπλικά συστήματα για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε έξι άξονες ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του την Κυριακή άνοιξε το θέμα τόσο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας έως και τους 12 μήνες όσο και της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Δύο ζητήματα που συνεχώς θέτονται από τα Επιτελεία, που λειτουργούν στα όρια της επάρκειας του προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης, στην οποία άλλωστε αναλυτές αποδίδουν και την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, και τόνισε ότι ήλθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας την «επένδυση» σε αυτές ως το «τίμημα της θέσης μας στον χάρτη».

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόκτηση μιας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, πάντως, αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία στα μέσα του 2021, αν και οι διαδικασίες εκπαίδευσης του προσωπικού θα αρχίσουν μόλις πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Ταυτόχρονα, το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου και των τριών κλάδων, καθώς εξασφαλίζονται άμεσα νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ακόμη 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις σε ορίζοντα πενταετίας, αλλά και την επαναξιολόγηση της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Η επόμενη εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορούσε την ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ.

Ενώ ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ένα από τα «διδάγματα» της συνεχούς επιχειρησιακής ενεργοποίησής τους κατά τους τελευταίους μήνες ήταν ακριβώς αυτή η ανάγκη. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ροή στην πληροφορία και έγκαιρη κινητοποίηση.

Πάντως, οι κινήσεις για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας δεν σταματούν εκεί, καθώς ερωτώμενος ο πρωθυπουργός την Κυριακή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο της αύξησης της θητείας έως και στους 12 μήνες, αλλά και αυτό της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, κατά το μοντέλο Ισραήλ και Κύπρου.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα