Αστράφτουν τα μαχαίρια στην κυβέρνηση για τις μάσκες

Η ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή-εξώδικο κατά του υφ. Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στους δήμους

Βγήκαν τα μαχαίρια για το φιάσκο με τις σχολικές μάσκες, με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος να εξαπολύει επίθεση κατά του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, με αφορμή τις δηλώσεις του με τις οποίες προσπαθούσε να επιρρίψει τις ευθύνες σε αυτή.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγορείται από την ΚΕΔΕ ότι προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες που έχει ως υφυπουργός Υγείας λέγοντας ψέματα, με τους πολίτες να παρακολουθούν και να αναρωτιούνται πού είναι ο εισαγγελέας που θα διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη και ποιος τελικά έχει τις ευθύνες για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πάντως, την επιστολή της ΚΕΔΕ δεν υπογράφει μόνο ο πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου, αλλά και ο νομικός της σύμβουλος Πάνος Ζυγούρης, κάτι το οποίο την κάνει να θυμίζει περισσότερο «εξώδικο» παρά επιστολή. Ισως, τελικά, είναι ακριβώς ο φόβος του εισαγγελέα που κάνει τους πάντες να προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες κάπου, οπουδήποτε αλλού…

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΚΕΔΕ με έκπληξη άκουσε τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο οποίος ανέφερε πως «υπήρξε μια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

Η ΚΕΔΕ διευκρινίζει ότι η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και «για την αποκατάσταση της αλήθειας» επιλέγει να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας αρχικά διαβιβάστηκαν στο υπ. Εσωτερικών και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν σε αυτήν.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, οι εταιρίες στις οποίες ανατέθηκε η παρασκευή των μασκών δεν προτίθενται να προχωρήσουν δωρεάν στην παραγωγή νέας παρτίδας μασκών, αφού δεν ευθύνονται αυτές για το λάθος.

Εκπρόσωπος, μάλιστα, μιας εξ αυτών δήλωσε ότι ενώ συνήθως υπάρχει επικοινωνία μέσω e-mail, η εταιρία του δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με κάποιον υπεύθυνο, παρότι προειδοποιούσαν ότι θα είναι μη λειτουργικές οι συγκεκριμένες μάσκες. Κάτι το οποίο, εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί, θα δημιουργήσει πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς θα χρειαστεί να γίνει νέος διαγωνισμός με νέα κονδύλια για να φτάσουμε στον ίδιο αριθμό μασκών που είχε αρχικά δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα δώσει.

Πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για θερμό επεισόδιο εντός του κρατικού μηχανισμού, το οποίο δεν περιορίζεται απλά μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Υγείας. Αντίθετα υπάρχει ταυτόχρονα ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Κυριακή -πριν από την αποκάλυψη του φιάσκου- για τις μάσκες, τον μόνο υπουργό που ευχαρίστησε ήταν τον Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, «ξεχνώντας» τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που σχεδιάζει να πολιτευτεί στον ίδιο στίβο με τον υπουργό Εσωτερικών, στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα