Απειλούν και με γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία διά στόματος του υπ. Ενέργειας, εάν εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου

Αμετανόητοι οι Τούρκοι, επιμένουν καθημερινά πια στις προκλήσεις τους, με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της γείτονος να ακούγονται πια σχεδόν ως η… ηχώ στον αμανέ του «σουλτάνου» που κραυγάζει για «Γαλάζιες Πατρίδες», παραβιάζοντας κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Ενέργειας του Ερντογάν, του Φατίχ Ντονμέζ, που έσπευσε να δηλώσει ευθαρσώς ότι, εάν οι σεισμικές έρευνες εντοπίσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, τότε δίχως δεύτερη σκέψη η Αγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο!

Σύμφωνα δε με τον Ντονμέζ, η δουλειά που έκανε το γεωτρύπανο «Φατίχ» στη Μαύρη Θάλασσα έδωσε στους Τούρκους πρόσβαση σε 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ πρόσθεσε -προφανώς θέλοντας να στείλει μήνυμα στο σκληρό ακροατήριο της κυβέρνησης Ερντογάν στο εσωτερικό- πως η αξιοποίησή τους από τους πολίτες αναμένεται να γίνει από το 2023.

Όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ ανέφερε: «Οι μελέτες μας εκεί συνεχίζονται. Έχουμε ήδη κάνει οκτώ μελέτες. Πρώτα ακτινογραφήσαμε την περιοχή και θα συνεχίσουμε με γεωτρήσεις. Πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές όπου παρατηρούμε ροή αερίου. Κάναμε τέτοιες έρευνες στην περιοχή του Κας. Θα αξιολογήσουμε τα ευρήματα και, αν δούμε προοπτική, θα στείλουμε γεωτρύπανο για να αρχίσουμε γεωτρήσεις. Σύμφωνα με ειδικούς γεωλόγους, οι σεισμικές μελέτες μάς δίνουν ελπίδα».

Αναφορικά με τις μελέτες γύρω από την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός σημείωσε:

«Συνεχίζουμε σεισμικές μελέτες στην Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα είδη διαλόγου, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους λαούς της περιοχής. Ελπίζω ότι θα είναι ανοιχτοί για διάλογο στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά αυτό που είπαμε από την αρχή, “δεν βλέπουμε σε καμία ξένη ιδιοκτησία, αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και σε εμάς”. Η απόστασή μας από το Καστελόριζο είναι 2 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 580 χιλιόμετρα. Οταν το λέμε στις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους, συμφωνούν, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Αυτήν τη στιγμή ανακοινώνουμε NAVTEX σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα