Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική προκλητικότητα όχι μόνον στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη και την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η σύμπηξη του μετώπου των τριών χωρών συνεχίζεται και σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν να προσδιορισθεί η κοινή στάση τους. Η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και σε αυτή συμμετείχαν ο οικοδεσπότης Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι ηγέτες είχαν μεταξύ τους διμερείς συναντήσεις και στη συνέχεια κατ’ ιδίαν τριμερή συνάντηση, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των τριών χωρών. Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο και από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.

«Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες» συμπλήρωσε. Κυρίως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις, πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Αθήνα απέναντι σε έναν γείτονα ο οποίος στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο και «ζητά απ’ τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν, πλέον, στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, όπως, άλλωστε, προβλέπει και το ενωσιακό πλαίσιο από το 2008 για τις εξαγωγές όπλων. Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια τις σφαίρες, τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει έναντι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η Συμφωνία της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή να είναι πράγματι επωφελής. «Γιατί δεν γίνεται», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ένα τρίτο κράτος, υποψήφιο προς ένταξη στην Ε.Ε., να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και να αναστατώνει τη Μεσόγειο». Αφού στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι, με οδηγό πάνω από όλα το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια αλλά και η ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας».

Ο Ν. Αναστασιάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή του καταστατικού του Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum), το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό περιφερειακό οργανισμό για τον συντονισμό των ενεργειακών πολιτικών των επτά ιδρυτικών κρατών, ως αποτέλεσμα της οραματικής πρωτοβουλίας του προέδρου Σίσι και της ομόφωνης θέσης των υπολοίπων.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναφερόμενος στα όσα έχουν ακουστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τον νεοεκλεγέντα «πρόεδρο» των Κατεχομένων Τατάρ, τόνισε ότι ελπίζει πως οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί έως σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη, διότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε εκτροπή. Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Τουρκία κλιμακώνει με μια σειρά έκνομων ενεργειών τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα με την εισβολή στη Συρία, την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, την εμπλοκή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τριμερής μηχανισμός που εγκαινιάστηκε το 2014 στο Κάιρο είναι ένας χώρος για τα κοινά οράματά μας στους διάφορους τομείς, στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και για συντονισμό των θέσεων έναντι των περιφερειακών και διεθνών υποθέσεων, και για αξιοποίηση κοινών οφελών και την αντιμετώπιση κοινών απειλών κατά της εθνικής μας ασφάλειας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα