«Πράσινο φως» για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Παππά

Το πράσινο φως για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα, άναψε αργά χθες το βράδυ η Βουλή, με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Η κυβέρνηση απουσίαζε -κατά το τυπικόν της υπόθεσης- από τη συνεδρίαση, καθώς ο πρωθυπουργός δεν παρενέβη στη συζήτηση, ενώ και τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, με ανακοίνωσή της, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά», καθώς και διότι «έφθασε στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν 3.000.000 ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς».

Τον κατηγόρησε μάλιστα για «θράσος», με αφορμή τις αναφορές του σε πολιτικές διώξεις, σχολιάζοντας πως «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», επικαλούμενη την υπόθεση Novartis. Την υπεράσπιση της «γαλάζιας» γραμμής υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής ανέλαβαν στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους ο Θάνος Πλεύρης.

Ο τελευταίος υποστήριξε πως στη δικογραφία κατά του πρώην υπουργού δεν υπάρχουν, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα, αλλά και προσύμφωνο πέραν των τεχνικών έργων, επιχειρηματικό σχέδιο για ΜΜΕ, αναφορές για χρήματα μέσω Κύπρου, όροι στα e-mails για «Λευκό Οίκο» και «μαγαζί», όπως και οι καταθέσεις από τους Δημήτρη Κοντομηνά και Βαγγέλη Μαρινάκη ότι «μόλις υπαναχώρησε από τη χρηματοδότηση του σχεδίου η εταιρία CCC, από τον δεύτερο ζητήθηκαν 20.000.000 ευρώ και από τον πρώτο να δώσει το 51% του καναλιού του στον κ. Καλογρίτσα». Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. τάχθηκαν ΚΙΝ.ΑΛ. και Ελληνική Λύση.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε μάλιστα «σύσσωμη τη Βουλή να υπερψηφίσει, ώστε να έρθουν όλα στο φως». Σε σχετική δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας «ναι» στην προανακριτική, καλώντας ωστόσο ταυτόχρονα τη Ν.Δ. να δεχθεί την πρόταση του κόμματος για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το Μάτι και το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Εάν η Νέα Δημοκρατία αρνηθεί να συνυπογράψει αυτές τις εξεταστικές, αποδεικνύει ότι το παιχνίδι είναι στημένο και η κυβέρνηση καλύπτει τα εγκλήματα (εθνικά – οικονομικά) του ΣΥΡΙΖΑ που η ίδια κατήγγειλε» σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Το ΚΚΕ δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ. και δηλώνει «παρών».

«Η πρόταση της Ν.Δ. δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία» σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας πως είναι «βολική» η συζήτηση για μια ακόμη προανακριτική, την ώρα που «το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει και οι ιδιώτες κάνουν χρυσές δουλειές». Εν τω μεταξύ, την αποχή του ΜέΡΑ25 από την ψηφοφορία, αλλά και από τις συνεδριάσεις της προανακριτικής ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Απέχουμε από την ιλαροτραγωδία, δεν θα μασκαρευτούμε εισαγγελείς» είπε χαρακτηριστικά.

Με 187 ψήφους από τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. και την Ελληνική Λύση υπερψηφίστηκε η «γαλάζια» πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο στην κάλπη, ενώ ένας βουλευτής από τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. ή την Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Δεν συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25, ο Κυριάκος Βελόπουλος, όπως και ο Νίκος Παππάς, κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης. Την πρόταση καταψήφισαν οι 85 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Αποτελέσματα: ΝΑΙ 187, ΟΧΙ 85, ΠΑΡΩΝ 16, ΑΚΥΡΑ 1. ΣΥΝΟΛΟ 289.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα