Φορολογική «αφαίμαξη» με τον μήνα φέρνει το 2022

Οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα φέρνουν πιο μπροστά τον ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα του Taxis για τις δηλώσεις εισοδήματος

Μαζί με τον μισθό στο τέλος κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον έναν φόρο στην Εφορία! Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, οι φόροι θα πληρώνονται από το 2022 σε πολλές δόσεις, ώστε να μη συσσωρεύονται στο β’ εξάμηνο κάθε έτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φετινές πληρωμές που, λόγω της πανδημίας και των καθυστερήσεων που έφερε σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, οδήγησαν στην ταυτόχρονη καταβολή έως και τριών δόσεων μέσα σε έναν μήνα για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, παράλληλα με τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, όπως οι δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών ή για δάνεια.

Οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων αναμένεται να αρχίσουν από το 2022, κάτι που έχει «αποκαλύψει» η Κομισιόν από τις αρχές του έτους και επανέλαβε στη χθεσινή έκθεση για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει πως το τελικό σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ θα έχει ανακοινωθεί έως τον Ιανουάριο του 2022 (αντί για τον τρέχοντα μήνα), προκειμένου τα εκκαθαριστικά να αναρτηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει η σκέψη για καταβολή του φόρου έως και τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, λόγω της έκτακτης κατάστασης, με το νέο κύμα της πανδημίας και το μπαράζ των ανατιμήσεων που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των δόσεων μπορεί να επεκταθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2023, προκειμένου η πληρωμή του φόρου της μεθεπόμενης χρονιάς να αρχίσει και πάλι από τον Μάρτιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο σχεδιασμός για τον φόρο εισοδήματος, με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος του Taxis νωρίτερα φέτος, ίσως και από τον Απρίλιο ή ακόμα και τον Μάρτιο, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί μετά το Πάσχα.

Το ίδιο σενάριο αναφέρει πως και σε αυτόν τον φόρο θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής σε πολλές δόσεις, έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα