Έτσι δρούσαν τα «βρόμικα» κυκλώματα με τους μετανάστες

Ο εκπαιδευμένος σε ακαδημία του FBI αρχηγός, το εστιατόριο «βιτρίνα» στα νότια προάστια και τα εμβάσματα στην Τουρκία

Του Μάνου Μεϊμαράκη

Οι αποκαλύψεις της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για την εγκληματική οργάνωση η οποία κατήρτιζε και πουλούσε με αντάλλαγμα σε χρυσάφι ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς –μεταξύ των οποίων και διεθνώς καταζητούμενοι– είναι η μία πλευρά του φεγγαριού.

Η «δημοκρατία» έχει κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να φωτίσει πλευρές της εκτεταμένης διαφθοράς γύρω από υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων, ταξιδιωτικών εγγράφων, ακόμα και διαβατηρίων προσφύγων.

Στην υπόθεση την οποία αποκάλυψε χθες η Αστυνομία ο «αρχηγός» της οργάνωσης αυτής δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., διοικητής Τμήματος Ασφαλείας περιοχής πάνω από την οποία είναι πολύ συχνές οι πτήσεις των drones της DEA, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και εκπαιδευμένος σε Ακαδημία του FBI. Γνωρίζει με τρομακτική λεπτομέρεια όλους τους μηχανισμούς και ακριβώς πώς να περάσει κάτω από το ραντάρ ακόμα και των ειδικών υπηρεσιών τον οποιονδήποτε, και αυτό έκανε.

Ένας εξονυχιστικός έλεγχος του βιβλίου έκδοσης ταυτοτήτων της Ομονοίας ενδεχομένως να αποκάλυπτε με αδιάσειστα στοιχεία ακόμα και τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ. Από την Ομόνοια, αν και κάτοικος Αρτέμιδας, παρέλαβε την τελευταία του ταυτότητα και ο Δημήτρης Μάλαμας προτού δολοφονηθεί.

Όποιος έντιμος αξιωματικός πλησίαζε τα γυμνά ηλεκτροφόρα καλώδια του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας δεν θα είχε καλή συνέχεια. Ενα αόρατο χέρι θα τον τύλιγε σε μια κόλλα χαρτί, θα μετακινούνταν σε άλλη υπηρεσία, θα έχανε κάθε πρόσβαση και στη συνέχεια θα τον αναλάμβαναν πρόθυμα «σαρανταπεντάρια» της παραδημοσιογραφίας στην Ελλάδα για να του ανοίξουν «λογαριασμό» με συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Η συνταγή για την έκδοση ταυτότητας στο όνομα ενός ανυποψίαστου πολίτη της χώρας για λογαριασμό κάποιου που είχε δεκάδες λόγους να αλλάξει την ιστορία του και να σβήσει το ποινικό του παρελθόν ήταν απλή στη σύλληψη, πανούργα στην εφαρμογή και είναι αυτή ακριβώς που περιέγραψαν οι Εσωτερικές Υποθέσεις στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο το πρωί της Τετάρτης. Αν η ταυτότητα δεν εκδιδόταν στο όνομα ενός ομογενούς, θα ήταν στο όνομα κάποιου ο οποίος δήλωσε πριν από αρκετά χρόνια απώλεια ταυτότητάς του. Σε κάθε περίπτωση, θα πήγαινε συστημένος, σε προκαθορισμένο ραντεβού, με συγκεκριμένους ανθρώπους.

Σε άλλο αστυνομικό τμήμα των νοτίων προαστίων αστυνομικός του οποίου το ονόμα εμπλέκεται στις τελευταίες αποκαλύψεις των Εσωτερικών Υποθέσεων, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει πολύ επικίνδυνα εκτός συνόρων. Βουίζει καιρό η πιάτσα ότι ορισμένοι ποινικοί δεν έδιναν ποτέ το «παρών» στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, όπως είναι υποχρεωμένοι από τους περιοριστικούς όρους, αλλά αντ’ αυτών υπέγραφε αστυνομικός του τμήματος με το αζημιώτο.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά έναν Λιβανέζο, ο οποίος αναζητούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση αλλοδαπών και κατάφερε να διαφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο με άλλη ταυτότητα, συνεχίζοντας από εκεί να διευθύνει τις «επιχειρήσεις» του στην Ελλάδα. Με βιτρίνα ένα εστιατόριο στα νότια προάστια οι άνθρωποί του στην Ελλάδα πείθουν φιλοχρήματους νεαρούς και νεαρές να ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρώπης, να ανοίγουν αυθημερόν τραπεζικούς λογαριασμούς και κατά την έξοδό τους από τις τράπεζες να παραδίδουν τα στοιχεία πρόσβασης και όλα τα σχετικά έγγραφα με αυτούς τους λογαριασμούς σε άνθρωπο του Λιβανέζου, να παραλαμβάνουν τη συμφωνημένη αμοιβή τους, μερικών χιλιάδων ευρώ, και να επιστρέφουν στην Ελλάδα έπειτα από μερικά ψώνια και μερικές σέλφι σε αξιοθέατα. Στη συνέχεια, μέσω αυτών των τραπεζικών λογαριασμών, κινούνταν διά των εμβασμάτων μεγάλα χρηματικά ποσά προς Τουρκία αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Και ακόμα περιγράφουμε τη μία πλευρά του φεγγαριού, την πιο σκοτεινή, εκεί που αναμένουμε οι Εσωτερικές Υποθέσεις ομοίως να ρίξουν άπλετο φως, τα πράγματα είναι επικίνδυνα ακόμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αυτό ακριβώς είναι και το modus operandi κυκλωμάτων, στα οποία φέρεται ότι είναι επλεκόμενοι και αστυνομικοί σε υποθέσεις ασύλου. Ένστολοι υπεράνω πάσης υποψίας, με άριστη γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των διαδικασιών ασύλου, πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., σε βιβλία ταυτοτήτων και στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα