Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω (και) από τη Χίο!

Την ίδια στιγμή που ακόμη και οι Τούρκοι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι στο εγγύς μέλλον η ισορροπία δυνάμεων στους ουρανούς του Αιγαίου θα ανατραπεί πλήρως με την έλευση των Rafale, η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά, όπως η Χίος.

Συγκεκριμένα χθες, Δευτέρα, στις 16.55 ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από την Παναγία και τις Οινούσσες στα 25.000 πόδια, ενώ στις 16.56 πέταξε στο βορειοανατολικό άκρο της Χίου. Λίγη ώρα νωρίτερα το ίδιο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι στις 16.29, τους Λειψούς στις 16.32 και τους Αρκιούς στις 16.33 στα 27.000 πόδια. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Η συνεχής κλιμάκωση από πλευράς της τουρκικής αεροπορίας τόσο των παραβάσεων και παραβιάσεων όσο και των υπερπτήσεων το τελευταίο διάστημα ίσως αποτελεί και μια προσπάθεια, εκτός από το να δημιουργήσει κεκτημένα στο Αιγαίο, να απευθυνθεί στο εσωτερικό κοινό της Τουρκίας και να διαβεβαιώσει ότι παραμένει «άξια» να φέρνει εις πέρας τις τουρκικές προκλήσεις, αφού η συζήτηση στη γείτονα σχετικά με τα εξοπλιστικά της χώρας μας συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπομπή στο CNN Türk, στην οποία Τούρκοι αναλυτές παραδέχθηκαν ότι ειδικά η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και να οδηγήσει σε ήττες στις αερομαχίες.

Συγκεκριμένα τόνισαν ότι τα ραντάρ και οι πύραυλοι Μeteor έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τα τουρκικά μαχητικά και να τα πλήξουν προτού εκείνα τα δουν καν. Με αφορμή αυτό τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να εκσυγχρονίσει άμεσα τα F-16 της σε Βlock 70, ενώ αναφέρθηκαν και στην απόκτηση 40 νέων μαχητικών F-16. «Για το Αιγαίο αυτό το θέμα είναι ζωτικής σημασίας. Αν στο Αιγαίο χαθεί η ισορροπία δυνάμεων εναντίον μας, αυξάνεται η πιθανότητα ήττας στις αερομαχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπντολάχ Αγάρ, ειδικός θεμάτων άμυνας και ασφάλειας στη συγκεκριμένη εκπομπή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα