Το ΔΝΤ «προστάζει» την Ελλάδα για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα «πάση θυσία» από το 2023 ζητά από την Αθήνα το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική (Fiscal Monitor). Αυτή η έκθεση έρχεται ελάχιστες εβδομάδες μετά την απαίτηση του Ταμείου προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση μιας σειράς από μέτρα που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει από το ερχόμενο έτος, όπως η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2023 αλλά και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το ερχόμενο έτος, δηλαδή, πέραν των ιδιωτικών υπαλλήλων, και σε δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.

Το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να φθάσει στο 2% του ΑΕΠ κατά το έτος 2027. Παράλληλα, στη νέα έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι για φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα διευρυνθεί από το 1,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός στο 1,9% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει πως ο διεθνής οργανισμός θεωρεί βέβαιη την επέκταση της κρατικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει και τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αναμένεται να μειωθεί από το 8,7% του ΑΕΠ το 2021 στο 4,8% εφέτος και να συνεχίσει μειούμενο για να φθάσει στο 0,9% το 2027. Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από το 198,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 185,4% εφέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω σταδιακά στο 160,7% το 2027. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται το 2027 σε υψηλότερα επίπεδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με το χρέος του 120% του ΑΕΠ το 2010, όταν, δηλαδή, η Ελλάδα μπήκε στο καθεστώς των Μνημονίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα