Πολιτικό σόου χαμηλού βεληνεκούς η εσωκομματική ψηφοφορία στον ΣΥΡΙΖΑ

Πανηγυρίζουν για τους μόλις 160.000 που συμμετείχαν!

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου και μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μετά την εκλογική ήττα του 2019 τον πρώτο ατομικό του στόχο. Περισσότερα από 160.000 παλαιά και κυρίως νέα μέλη που γράφηκαν στο κόμμα του «απάνω από την κάλπη» τον ψήφισαν για πρόεδρο σε μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία, όπου ο υποψήφιος… δεν είχε κανέναν αντίπαλο κι έτρεχε μόνος του.

Ήταν κάτι που επιδίωξε ο ίδιος, δίνοντας, όπως τον επέκριναν πολλοί στο κόμμα του, χαρακτήρα μιας ατομικής επιβεβαίωσης σε μια κούρσα για έναν. Και κυρίως στην απόφασή του να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα με συστατικά άνευρης ομοσπονδίας. Οταν είδε όμως τα σκούρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής αγοράς, αλλά και πολλών στελεχών, προσπάθησε αποδιδόμενος σε έναν μοναχικό είναι αλήθεια αγώνα να μετατρέψει τη χθεσινή διαδικασία σε μήνυμα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης. «Οι 1.000 κάλπες πρέπει να γίνουν 1.000 ταχυδρομεία που θα επιστρέψουν τον λογαριασμό στο Μαξίμου» είπε. Αυτές οι δουλειές όμως δεν γίνονται στο πόδι. Το καλοκαίρι του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν 32% και κοντά 1.800.000 ψήφους.

Μπροστά στην αγωνία του να μην εμφανιστεί η οργανωτική -και όχι μόνο…- ανεπάρκειά του, ο Τσίπρας ακόμα και 15χρονους επιστράτευσε, στους οποίους παραχώρησε δικαίωμα ψήφου, βλέποντας εκ των υστέρων ότι η προσπάθειά του να μετατρέψει τις εσωκομματικές κάλπες σε εθνικό δημοψήφισμα ναυάγησε στα ρηχά. Ηταν ασφαλώς ζήτημα γοήτρου για τον ίδιο και το νέο στο εξής κόμμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η χθεσινή μέρα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα στις κάλπες του ΚΙΝ.ΑΛ. προσήλθαν γύρω στους 150.000 ψηφοφόρους. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος -και το επισήμαναν αυτό κάποια στελέχη στο πρόσφατο συνέδριο, όπως ο Μιχάλης Σαμπατακάκης- ότι θα προέκυπταν σοβαρά ζητήματα από τη στιγμή που το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα θα φαινόταν -έστω με τις βαριές παρατυπίες που δημοσίως καταγγέλθηκαν και δυστυχώς πέρασαν σε δεύτερη μοίρα- να διαθέτει περισσότερα μέλη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το χθεσινό αποτέλεσμα εμφανίστηκε σαν δικαίωση των κόπων του. Με ευφορική διάθεση πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν αργά το βράδυ: «Κερδίσαμε το στοίχημα. Πετύχαμε τον στόχο για διπλασιασμό των μελών, προσεγγίσαμε τις 160.000 και πλέον ακολουθεί η εθνική κάλπη».

Δεν είναι αυτό κάτι -η μαζική συμμετοχή δηλαδή- που δυσαρέστησε την ομάδα της εσωκομματικής μειοψηφίας υπό τον τίτλο «Ομπρέλα». Απλώς σε συνομιλίες με τη «δημοκρατία» υπογράμμιζαν την ανάγκη για τη σύνταξη προγραμματικού σχεδίου, ώστε «να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο που έρχεται σε εμάς και μας λέει “εδώ είμαστε”». Άλλες πληροφορίες πάντως λένε ότι η «Ομπρέλα» δεν βοήθησε πολύ στη συμμετοχή.

Στην αθέατη πλευρά της χθεσινής μάχης περνά η «σφαγή» για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Από τα 300 μέλη της τα 150 θα είναι γυναίκες, σημαντικά περιορισμένη θα είναι η εκπροσώπηση των βουλευτών, ενώ με ποσόστωση 60 μέλη θα εκλεγούν από τους «Συμμάχους». Τα αποτελέσματα θα φανούν σήμερα και μάλλον θα κρύβουν εκπλήξεις.

Η συμμετοχή στην κάλπη του προέδρου «προσεγγίζει και μπορεί να υπερβεί τις 150.000» είπε ο έμπειρος εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την εκλογική διαδικασία.

Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κλίμα ενθουσιασμού δήλωνε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με 172.000 εγγεγραμμένα μέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι πλέον ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό, μα πάνω από όλα κόμμα των μελών του.

Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης της πατρίδας μας. Είναι το μαζικότερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

Ο ίδιος ευχαρίστησε από καρδιάς τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες -παλιά και νέα μέλη- «που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω τον λογαριασμό αλλά με τίμησαν και με την εμπιστοσύνη τους».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα