ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει το κύμα της διάλυσης!

Στην Κ.Ε. θα κριθούν οι εξελίξεις μετά τη μεταστροφή των «προεδρικών», που ζητάνε μετάθεση των αποφάσεων μετά τις δημοτικές

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μεταφέρεται η μάχη που θα κρίνει με δραματικούς -όπως όλα δείχνουν- όρους τη μελλοντική πορεία του κόμματος. Η μεταστροφή ενός σημαντικού τμήματος των άλλοτε «προεδρικών», οι οποίοι, έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισαν να ζητήσουν την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που αφορά την εκλογή νέου προέδρου, διαμορφώνει νέους, καταλυτικούς συσχετισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο Κυριακές η Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή νέου προέδρου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οσοι είναι υπέρ αυτής της άποψης τονίζουν ότι «όλα θα πρέπει να τελειώσουν γρήγορα και πριν από τη ΔΕΘ», προκειμένου να αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα και κύμα μαζικού αναχωρητισμού και αποστρατείας. Στον αντίποδα, ωστόσο, πολυάριθμη ομάδα στελεχών υπό τον Νίκο Παππά προτείνει τώρα να προηγηθεί η διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, αφού το κόμμα συμφωνήσει στα ζητήματα πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας, να αναδειχθούν στη συνέχεια στην ηγεσία τα πρόσωπα που θα τα υπηρετήσουν. Βεβαίως, η άλλοτε κραταιά «Κίνηση Μελών», που αποτελούσε την «προεδρική φρουρά», αντιμετωπίζει τώρα ρωγμές συνοχής μετά την αποχώρηση Τσίπρα, ο οποίος, αντίθετα από όσα δεσμεύθηκε, εγκατέλειψε το κόμμα στην τύχη του.

Ανοιχτό συνέδριο

Ομως, το αίτημα για μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων μετά τις δημοτικές εκλογές υποστηρίζει και η Ομάδα της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας (ΡΕΝΕ), με στελέχη όπως οι Παναγιώτης Ρήγας, πρώην γραμματέας, Αντώνης Κοτσακάς, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Οργανωτικού 1989-1993, οι πολύπειροι Νίκος Σκορίνης και Χάρης Τσιόκας, η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και από τα δημοφιλέστερα στελέχη, κ.ά. Σε κοινό μήκος βρίσκονται και δυναμικά πασοκογενή στελέχη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, που σάρωσε στις εσωκομματικές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό που συνοπτικά προτείνουν είναι ένα συνέδριο ανοικτό, χωρίς εσωκομματικές διευθετήσεις και ασκήσεις ισορροπιών σε επίπεδο κορυφής, με την κοινωνία απούσα. Απώτερος στόχος τους είναι «να δοθεί χρόνος στον χρόνο», σύμφωνα με τον αφορισμό του Μιτεράν, και «να μην κρυφτούν τα προβλήματα κατακαλόκαιρο κάτω από το χαλί», ερήμην της κοινωνίας. Στις θέσεις τους προσχώρησε εσχάτως υπερθεματίζοντας και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. είχε αυτονόητα εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς στην παραπάνω πρόταση αντιδρούν δυνάμεις της «Ομπρέλας» υπό τον Ε. Τσακαλώτο, που παραμένει σχετικά αρραγής και κάτι ανθυπο-ομάδες τύπου «6+6», (Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος και Σία), από αυτές που ανθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και υποτίθεται πως εκφράζουν τη νέα γενιά (στη διεκδίκηση των τιμαρίων, εννοείται…).

Μπροστά σε αυτό το εύφλεκτο περιβάλλον, η Π.Γ., που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να περιοριστεί αυστηρώς στο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οταν ο Π. Πολάκης έθεσε το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος, «αποδοκιμάστηκε» κομψά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει πρόβλημα εκπροσώπησης σε δήμους και περιφέρειες, όπως συμβαίνει συνολικά στους μαζικούς χώρους, βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίων, έχοντας επιπλέον να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο δεν στέργει σε κοινή κάθοδο, όπου οι συνθήκες το ευνοούν.

Κοινή συνισταμένη, με βάση την εισήγηση του Χρήστου Σπίρτζη, ήταν «να βγουν μπροστά» τα κορυφαία στελέχη και οι νυν βουλευτές, κάτι που δεν προκάλεσε ιδιαίτερη προθυμία. Στην Περιφέρεια Αττικής έπεσαν τα ονόματα του Γιώργου Ιωακειμίδη, τέως δημάρχου Ρέντη και με αναφορές, όπως λέγεται, στο «σύστημα Μαρινάκη» και του πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγούρου.

Για την Κρήτη εξετάστηκαν οι περιπτώσεις των νυν βουλευτών Πολάκη – Μαμουλάκη και του τέως δημάρχου Ηρακλείου και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουράκη, ενώ στη Στερεά Ελλάδα συζητήθηκε το όνομα του Απόστολου Γκλέτσου.

Στο Ιόνιο υπάρχουν οι περιπτώσεις των Κ. Παυλίδη, πρώην βουλευτή, Θ. Γαλιατσάτου, πρώην αντιπεριφερειάρχη, και του υποψήφιου βουλευτή Νίκου Φαραντούρη. Στη δυτική Ελλάδα αρνούνται να κατέβουν οι Διονύσης Τεμπονέρας και Θάνος Μωραΐτης, στην Ηπειρο εξετάζεται η περίπτωση του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αλμπάνη ή του πρώην βουλευτή Στέφου και στη Θεσσαλία του νυν βουλευτή (από τους ΑΝ.ΕΛ.) Βασίλη Κόκκαλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα