Θεοκλής Ζαούτης: Ο διακεκριμένος επιστήμονας που έπεσε θύμα ενός… τρολ

Ο Ζαούτης αρνήθηκε να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης και της Αγαπηδάκη, με αποτέλεσμα να «καρατομηθεί» από τον ΕΟΔΥ

Στην αρχή της μεγάλης επιδημιολογικής κρίσης στη Θεσσαλία παραιτείται ξαφνικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Η είδηση έσκασε αιφνιδιαστικά χθες, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να ξεχύνονται οι διαρροές από το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας για να δώσουν «γραμμή». Η ρετσινιά που προσπάθησαν να κολλήσουν στον Θεοκλή Ζαούτη είναι ότι «σπανίως βρισκόταν στην Ελλάδα» και ότι «η αντικατάστασή του είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Τα πρώτα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Από την πρώτη στιγμή που μπήκε, μετά τις εκλογές, στο υπουργείο Υγείας η αναπληρώτρια Αγαπηδάκη δημιούργησε συγκρουσιακό κλίμα με τον Ζαούτη. Από την πλευρά του διακεκριμένου επιστήμονα υπήρξε εξαρχής δυσαρέσκεια για τον παρασκηνιακό παραγκωνισμό του.

Το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε όταν η Αγαπηδάκη τον περιθωριοποίησε μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Πλέον εμφανίζεται δίπλα της ο από χθες νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Απ’ όσα μπορεί να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές των διαρροών, ο Ζαούτης αρνήθηκε να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι-φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας. Δεν το έκανε, άλλωστε, ούτε επί πανδημίας, όταν παρέλαβε τον ΕΟΔΥ απαξιωμένο από τα χέρια του… μάνατζερ στη διοίκηση επιχειρήσεων Αρκουμανέα.

Ο Ζαούτης μπήκε στον ΕΟΔΥ το διάστημα των μαζικών θανάτων από την πανδημία, τον Οκτώβριο του 2021, όταν, επί υπουργίας Πλεύρη, ο κόσμος πέθαινε κατά χιλιάδες στα ράντσα και σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Μέχρι τότε, ακόμα και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αμφισβητούνταν. Επί του επιδημιολόγου Ζαούτη, επιστήμονα με υψηλόβαθμες θέσεις στις ΗΠΑ και παραλίγο επικεφαλής του ECDC, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ο ΕΟΔΥ έφυγε πια από το κάδρο της αμφισβήτησης από την κοινή γνώμη.

Ο Ζαούτης ανακοινώθηκε τότε με πανηγυρικό χαρακτήρα -και σωστά, όπως αποδείχθηκε- από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά χθες αποχώρησε ησύχως. Είναι αυτή η σιωπή που προδίδει ότι εκπαραθυρώθηκε με παρασκηνιακό πόλεμο εναντίον του.

Κανένας σοβαρός επιδημιολόγος διεθνούς κύρους με «βαρύ» θεσμικό πόστο στον ΕΟΔΥ δεν θα μπορούσε, πάνω στο ξέσπασμα μιας μεγάλης επιδημιολογικής κρίσης, να βλέπει ένα τρολ του ίντερνετ, που βρέθηκε δύο φορές στην κυβέρνηση επειδή λιβάνιζε με αναρτήσεις τον Μητσοτάκη χυδαιολογώντας για τους αντιπάλους του, να δίνει εντολές στον κόσμο για το τι νερό θα πίνει και δεν θα πίνει ή πώς θα προστατεύεται από τις αρρώστιες.

Θα ήταν αδύνατον ο Ζαούτης, όπως και κάθε άλλος επιδημιολόγος και πρόεδρος του ΕΟΔΥ που σέβεται τον εαυτό του και την επιστήμη του, να ανεχτεί μια τέτοια κατάσταση που τον απαξίωνε πλήρως θεσμικά και επιστημονικά, και τον έβγαζε εκτός εξίσωσης απ’ όσα δραματικά συμβαίνουν στη Θεσσαλία και άπτονται απόλυτα της εξειδίκευσής του.

Οταν, άλλωστε, ακόμα και ο Μπέος φτάνει να κάνει πλάκα με την ψυχολόγο Αγαπηδάκη για τις οδηγίες που δίνει για το νερό, αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει… Κι όσο αθυρόστομος κι αν γίνεται πράγματι, δεν θα τολμούσε ποτέ να γράψει αυτό το νοσηρό που είχε… αρθρογραφήσει το 2017 η αναπληρώτρια υπουργός… Υγείας, Αγαπηδάκη:

«Φαντάσου τον Πολάκη πιτσιρίκο, να του ζητάει η μαμά του να κάνει τα κακάκια του στο γιογιό. Κάθεται εκείνος και σκέφτεται “για να τα ζητάει αυτή, θα είναι πολύτιμα”! (…) Ετσι, λοιπόν, τα κρατούσε το καημένο, τα κρατούσε και κατάντησε σε αυτή την ηλικία να κυκλοφορεί με μια γεμάτη πάνα και να γεμίζει τον τόπο μπόχα και δυσωδία. Οτιδήποτε, αρκεί να μη συνειδητοποιήσει ότι τα σκατά δεν είναι χρυσάφι».

Ομως, και οι επιστήμονες αμφισβητούν πλέον τον ρόλο που υποδύεται η Αγαπηδάκη στην υγειονομική βόμβα της Θεσσαλίας. Η Αθηνά Λινού, επιδημιολόγος του ΕΚΠΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χθες ότι δεν δέχεται τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού που ανακοινώνει η αναπληρώτρια:

«Η κυρία Αγαπηδάκη δεν ξέρει καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα; Αφού δεν έχουμε κανονική καταγραφή και παρακολούθηση. Είναι μόνο ό,τι δηλώσουν όποιοι γιατροί θέλουν».

Ακόμα και στο υποθετικό σενάριο ότι η κυβερνητική διαρροή ισχύει, δηλαδή ότι ο Ζαούτης έκανε πολλά ταξίδια και δεν ήταν στη θέση του, τότε θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από τότε που ξεκίνησαν οι απουσίες του. Δηλαδή, το Μαξίμου μάς λέει ότι τόσο καιρό ο ΕΟΔΥ λειτουργούσε χωρίς πρόεδρο; Και το παραδέχεται κιόλας;

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που θα «έτρωγε» τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ σε μια τέτοια συγκυρία. Ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου να ήταν ο Ζαούτης, ακόμα και να ήθελε να παραιτηθεί, ακόμα κι αν αρνήθηκε να παίξει τα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια συγκάλυψης του Μαξίμου, θα έπρεπε να κληθεί να συνεχίσει για τουλάχιστον κάποιους μήνες ακόμα, ακριβώς λόγω της υγειονομικής κρίσης ευρείας κλίμακας που προκύπτει μετά τις πλημμύρες.

Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη πλημμυρίζει πια από στελέχη ενός κλειστού κλαμπ λιβανιστών του, που εν τέλει επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στη ζωή του τόπου. Ο πρωθυπουργός κατάντησε να θεωρεί πιο απαραίτητη για να διαχειριστεί την τωρινή υγειονομική κρίση μια ψυχολόγο με μεταπτυχιακό στην «αγωγή υγείας» και «πανεπιστημιακή έδρα» στις τρολιές του ίντερνετ, παρά έναν διακεκριμένο και σοβαρό επιδημιολόγο. Και ο Θεός βοηθός!


ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ

Καθηγητής Επιδημιολογίας, παραιτηθείς πρόεδρος ΕΟΔΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και οµότιµος καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του πανεπιστηµίου της Πενσιλβανίας και στο Children’s Hospital στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018. Το 2015 ήταν ένας από τους δύο φιναλίστ για τη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Είναι σύμβουλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας» και σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2021 αντικατέστησε τον Αρκουμανέα στην προεδρία του ΕΟΔΥ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα