Αύξηση πόρων για φυσικές καταστροφές, μετανάστες

Πρόταση Μητσοτάκη στην 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που έγινε στη Γρανάδα με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων

Την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για την επίλυση του Μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης πρότεινε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που έγινε στη Γρανάδα με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρότασή του προσερχόμενος στη σύνοδο λέγοντας πως θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων για φυσικές καταστροφές κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, «έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», όπως είπε.

Ωστόσο, παρότι πρότεινε -και σωστά- την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για τις καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης, την ίδια στιγμή είπε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ελλάδα δεν χρειάζεται παραπάνω χρήματα για τις πρόσφατες καταστροφές, γιατί, όπως τόνισε, «η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχή της Θεσσαλίας». Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Οπως είπε, είναι μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, «όμως θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο πρωθυπουργός προήδρευσε με τον πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας. Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Σήμερα στη Γρανάδα θα ακολουθήσει άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση των ηγετών αναμένεται να εστιάσει στο μέλλον της Ε.Ε. (διεύρυνση, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου) και στη στρατηγική ατζέντα, στην ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα