Θράσος Αδωνη για περικοπές παροχών ΕΦΚΑ

Ανερυθρίαστα ο υπουργός Εργασίας ομολόγησε στη Βουλή ότι έρχεται «τσεκούρι» σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε περικοπές παροχών του ΕΦΚΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων είναι ο υπουργός Εργασίας, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη Βουλή. Ο Αδωνις Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Μουλκιώτη για τη θέσπιση ενιαίων κανονισμών ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, και δήλωσε ανερυθρίαστα πως αυτό συνεπάγεται περικοπές, οι οποίες θα έρθουν όταν ολοκληρωθεί το έργο της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο για αυτόν τον σκοπό. Σημειώνεται, πάντως, ότι είναι η 3η φορά από το 2017 και την τελική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ που συστήνεται στο υπουργείο Εργασίας επιτροπή για το ίδιο θέμα, όμως η ενοποίηση των παροχών ουδέποτε εφαρμόστηκε υπό το βάρος του πολιτικού κόστους.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παρέθεσε μια σειρά από ορθά στοιχεία και παρέλειψε μια σημαντική αλήθεια για να δικαιολογήσει την επερχόμενη περικοπή. Ανέφερε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφορετικών παροχών, αυτό των εξόδων κηδείας, καθώς όσοι προέρχονται από το ΙΚΑ δικαιούνται 750 ευρώ, όσοι προέρχονται από το Δημόσιο δικαιούνται 1.000 ευρώ και όσοι προέρχονται από τον ΟΤΕ δικαιούνται 1.600 ευρώ. Οπως είπε, «και οι τρεις αυτοί είναι σήμερα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ. Πληρώνουν τα ίδια. Αλλά δεν παίρνουνε τα ίδια. Αρα, πολύ λογικά λέτε ότι πρέπει να παίρνουνε τα ίδια. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Εάν με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών πάνε όλοι στα 1.600, προφανώς δεν βγαίνουν τα νούμερα».

Αποσιώπηση

Αυτό που εντέχνως αποσιωπά ο υπουργός Εργασίας είναι ότι ναι μεν οι εισφορές εξισώθηκαν μετά τη σύσταση του ΕΦΚΑ, όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι που έχουν ήδη καταβάλει για χρόνια ή και δεκαετίες τις αυξημένες εισφορές του προηγούμενου καθεστώτος. Επομένως, οι «έξτρα» παροχές που λαμβάνουν σήμερα αντιστοιχούν σε αυτές τις εισφορές. Και αν οι παροχές εξισωθούν «προς τα κάτω», θα είναι άλλη μία περίπτωση κρατικής κλοπής εισφορών που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι χωρίς καμία ανταπόδοση.

Για να χρυσώσει το χάπι ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε ότι το «τσεκούρι» στις παροχές δεν θα πέσει στους συνταξιούχους του ΙΚΑ – αντιθέτως αυτοί θα δουν αύξηση από τα 750 ευρώ στα 900 ή στα 1.000 ευρώ. «Αυτό θα μας πει η επιτροπή» σημείωσε και συνέχισε πετώντας το «γάντι» στον ερωτώντα βουλευτή: «Οταν ληφθεί αυτή η απόφαση, πιστεύετε ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ θα είναι χαρούμενοι; Ή θα είναι δυσαρεστημένοι; Εκεί το ΠΑΣΟΚ, που τώρα λέει να γίνει Ενιαίος Κανονισμός Παροχών, τι θα υποστηρίξει; Να πάμε στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ας πούμε στο χιλιάρικο; Ή στα 900; Ή θα πει “όχι, να πάνε όλοι στα 1.600”; Γιατί τι γίνεται; Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Οτι, αν υποτεθεί ότι κάνουμε Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και τους πάμε όλους στο τέρμα, δεν έχουμε τα λεφτά. Αρα, αυτό δεν γίνεται. Αρα, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών θα σήμαινε -στο παράδειγμα σας λέω- ότι συνταξιούχος του ΤΑΠΟΤΕ παίρνει σήμερα 1.600, θα παίρνει αρκετά λιγότερα. Αυτό εισηγηθήκατε πριν από λίγο στη Βουλή. Αν πραγματικά έχετε το πολιτικό θάρρος».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα