Σαν να βγήκε από το χρονοντούλαπο η Νέα Αριστερά

Με φρασεολογία και τοποθετήσεις που θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2011 η παρουσίαση του φορέα των «11»

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Η χθεσινή πρώτη της ομάδας των 11 στο Σεράφειο θα μπορούσε με χαρακτηριστική ευκολία να μοιάζει με εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την τεταμένη περίοδο του 2011. Τα συνθήματα, η φρασεολογία, οι τοποθετήσεις, τα πρόσωπα που αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν ίδια και απέπνεαν άρωμα από τον βαθύ… ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου. Τα μόνα που έλειπαν για να είναι εκδήλωση καρμπόν θα ήταν η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και το σύνθημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πολλοί, άλλωστε, υποστηρίζουν πως το εγχείρημα της ομάδας των 11 έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει έναν ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά χωρίς… τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε μια εκδήλωση γεμάτη κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, οι βουλευτές, με πρώτο τον Αλέξη Χαρίτση που θα είναι και ο επικεφαλής της νέας Κ.Ο., παρουσίασαν το όραμά τους για τον νέο κοινοβουλευτικό φορέα της Αριστεράς, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στροφής προς την Αριστερά, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται η ανάγκη του προγραμματικού λόγου.

Στις ομιλίες τους τόσο ο Αλέξης Χαρίτσης όσο όμως και οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησαν για την ανάγκη μιας σύγχρονης Αριστεράς που θα δίνει λύσεις, αλλά και δεν θα ντρέπεται γι’ αυτά που πιστεύει. Παράλληλα, όμως άσκησαν και κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καταστάσεις που κακώς δέχθηκαν να συμβούν. «Προχωράμε μπροστά με τη Νέα Αριστερά» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, αφήνοντας για το τέλος της ομιλίας του το όνομα της νέας Κ.Ο. Δίνοντας το στίγμα του νέου κοινοβουλευτικού φορέα, έκανε αρκετές αναφορές στο ζήτημα των ανισοτήτων και της κλιματικής δικαιοσύνης και επισήμανε πως «θέλουμε μια Αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα».

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι η πολιτική που εκπροσωπούν θα μεταφέρει στη Βουλή το αίτημα για την αναγνώριση των γυναικοκτονιών και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Θέλουμε και μια Αριστερά των ρεαλιστικών στόχων και που αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα» τόνισε. Κατά την ομιλία του σημείωσε ακόμα ότι «θέλουμε να βάλουμε την πολιτική στο τιμόνι, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, που σήμερα νιώθουν εγκλωβισμένοι».

«Παρών» στις ευρωεκλογές

Οπως επισήμανε, «θέλουμε και μια Αριστερά που να εμπνέει ένα υπόδειγμα πολιτικής συμμετοχής», καθώς και ότι «η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής μακριά από αρχηγισμούς». «Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων» υπογράμμισε. «Κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Η σημερινή συνάντηση είναι πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε».

Οπως είπε, άλλωστε, θα είναι παρόντες στις ερχόμενες ευρωεκλογές. «Σε λίγους μήνες έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη μάχη, ενάντια στις ανισότητες και τη Δεξιά» είπε και συνέχισε: «Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί, με μια Νέα Αριστερά». Ο Αλέξης Χαρίτσης παρατήρησε ότι «η Αριστερά και ο προοδευτικός χώρος βιώνουν μια στρατηγική κρίση και χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα, τις ανισότητες και την κλιματική κρίση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα