Ωρολογιακή βόμβα για τη ΝΔ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Περίπου 70 βουλευτές διαφωνούν έντονα, εκ των οποίων οι 25-30 δηλώνουν πως θα ψηφίσουν «όχι» ή θα απέχουν

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαφαινόμενη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Η αποκομμένη από την κοινωνία «γαλαζοπράσινη» ελίτ που βρίσκεται εντός του Μαξίμου πανηγυρίζει για το συντριπτικό πλήγμα που επέφερε στο στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά και της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ενώ το αντίπαλο στρατόπεδο μελετά τις επόμενες κινήσεις του. Για τη συντριπτική πλειονότητα, όμως, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που δεν είναι συνδεδεμένοι με τις ίντριγκες της κορυφής η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ισούται με σύγχρονο γολγοθά.

Θυμίζει… Μνημόνια

Σύμφωνα με μαρτυρίες «γαλάζιων» βουλευτών, η πίεση που δέχονται από τη βάση του κόμματος ώστε να μη δώσουν ψήφο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θυμίζει ημέρες… Μνημονίων. Κατά τους ίδιους, οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες, που φτάνουν ακόμα και στο σημείο λεκτικών απειλών, καθώς για μια μεγάλη μερίδα κόσμου που στήριξε τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου ισούται με ανεπανόρθωτο πλήγμα στις αρχές και τις αξίες που συνθέτουν τον ιστό που συνέχει την ελληνική κοινωνία. Και αν η κατάσταση είναι «αποπνικτική» στην Αθήνα, στην περιφέρεια τα πράγματα είναι εκρηκτικά.

Μάλιστα, ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές που εκλέγονται στις «σκληρές» περιοχές της βόρειας Ελλάδας λένε με νόημα πως, αν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περάσει, τότε να κατέβει στις επόμενες εκλογές και να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Πατέλης. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, άλλωστε, είναι εδώ και καιρό «κόκκινο πανί» για πολλά παραδοσιακά στελέχη του κόμματος, καθώς οι πρακτικές που ακολουθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα παραπέμπουν σε εποχές Σοβιετικής Ενωσης. «Είμαστε τουλάχιστον 70 βουλευτές που διαφωνούμε με το νομοσχέδιο και τουλάχιστον 25-30 που δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε» είπε στη «δημοκρατία» βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που ανήκει στην ομάδα εκείνων που ετοιμάζονται να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι μπροστάρηδες

Μπροστάρηδες σε αυτή την ομάδα φαίνεται πως θα είναι όχι μόνο ο Μάκης Βορίδης αλλά και οι βουλευτές Θάνος Πλεύρης και Κώστας Καραγκούνης, που χθες ξεκαθάρισαν πως δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Στην ομάδα αυτή θεωρείται δεδομένο πως θα είναι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτές της βόρειας Ελλάδας που έχουν αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά και οι βουλευτές Μεσσηνίας Μαντάς και Χρυσομάλλης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «ανταρτών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αφήνοντας περιθώριο ελεύθερης βούλησης των βουλευτών.

Ωστόσο, η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτό είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, περιέπλεξε τα πράγματα και δημιούργησε νέα δεδομένα. Από το Μαξίμου φαίνεται να μην είναι διατεθειμένοι για όξυνση των πραγμάτων, και γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζεται πολύ έντονα το σενάριο να μην εμφανιστούν στη Βουλή εκείνοι οι βουλευτές που προσανατολίζονται να πουν όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως το Μαξίμου θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στις επιθέσεις και τις προκλήσεις των ανταρτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χθες ο Δημήτρης Καιρίδης φρόντισε να… βγάλει στη σέντρα τον Μάκη Βορίδη, λέγοντας πως όποιος υπουργός διαφωνήσει με νομοσχέδιο της κυβέρνησης οφείλει να παραιτηθεί.

Ο πραγματικά δύσκολος αντίπαλος της κυβέρνησης, πάντως, δεν είναι ούτε η εσωτερική αντιπολίτευση ούτε η κανονική, αλλά η Εκκλησία. Για να επικρατήσει νηνεμία στις σχέσεις κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου έχει ήδη επιστρατευτεί ο Ακης Σκέρτσος, ενώ δεν αποκλείεται εντός της άλλης εβδομάδας να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Πιέσεις στον Σαμαρά για νέα δημόσια παρέμβαση

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζει νέα δημόσια παρέμβαση κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος πιέζει το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει την εμφάνισή του με τρόπο έντονο και ουσιαστικό προκειμένου να σημειωθεί έστω και την τελευταία στιγμή αλλαγή πλεύσης από το Μαξίμου. Οπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, οι προτροπές είναι τόσο έντονες, που ο πρώην πρωθυπουργός το έχει πάρει απόφαση και οσονούπω αναμένεται να μιλήσει. Το ερώτημα βέβαια είναι αν εισακουστεί ή ο Κυριάκος τον στείλει πάλι στον… κουβά!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα