Μαξίμου: Εχει κάνει ιδιωτική υπόθεση τα εθνικά θέματα!

Η ομολογία Γεραπετρίτη στο East Macedonia Thrace Forum II στην Αλεξανδρούπολη, που προκαλεί ανησυχία

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αποτελεί τα τελευταία χρόνια ιδιωτική υπόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η ομολογία για αυτή την ανησυχητική συνθήκη, για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ήρθε χθες διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Η «ομολογία» έγινε στο East Macedonia Thrace Forum II, στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο κ. Γεραπετρίτης είπε μεταξύ άλλων, όταν ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μάλιστα με την επισήμανση ότι αυτό πρόκειται περί εκμυστηρεύσεως: «Εβαλε στόχο να μπορούν οι δύο χώρες να συζητούν, να μπορέσουν να βρούνε τον τρόπο, τον μηχανισμό εκείνο, έτσι ώστε κάθε φορά που έχουν εντάσεις να μην παράγονται κρίσεις και εφόσον μπορούν να συζητούν και τα δύσκολα. Τα εύκολα συντηρούν μια κατάσταση νηνεμίας στην περιοχή, όσο όμως δεν αγγίζουμε και επιλύουμε τα δύσκολα ζητήματα που χρονίζουν από δεκαετίες, δεν πρόκειται να βρεθούμε σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας».

Αν η απάντηση έμενε μόνο εκεί, θα ήταν διαχειρίσιμη η αποκάλυψη, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνέχισε στο ίδιο κλίμα, ώστε να μην αφήσει καμία αμφιβολία περί του σχεδιασμού που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας. Τι είπε ο κ. Γεραπετρίτης; «Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, θα συνεχίσει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει λάβει κι εκείνος εντολή να συζητάει όλα τα ζητήματα. Βεβαίως, θα έχουμε συζήτηση και πιθανόν συνάντηση πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών τον Μάιο στην Αγκυρα. Η πεποίθησή μου σήμερα είναι ότι βαδίζουμε σε έναν σχετικά καλό δρόμο. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία και τη συνθετότητα να διαχειριστούμε σε λίγους μήνες ζητήματα, τα οποία είναι χρονίζοντα αφενός και αφετέρου στο παρελθόν έχουν παραγάγει μείζονες κρίσεις. Εμείς θέλουμε να μπορούμε, πρώτον, να ζούμε σε ένα καθεστώς ηρεμίας και, δεύτερον, με όρους διαβουλευτικούς να συζητάμε όχι μόνο τα σχετικώς εύκολα, όπως είναι η αμοιβαίως επωφελής θετική ατζέντα, αλλά ακόμη και τα δύσκολα».

Ποια ακριβώς είναι η εντολή που έχει πάρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τον Ταγίπ Ερντογάν και ποια η εντολή που έχει πάρει ο κ. Γεραπετρίτης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Να διαπραγματευτούν ποια ακριβώς θέματα και σε ποια βάση; Η διαπραγμάτευση θα είναι απευθείας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας; Μήπως η εντολή που έχουν λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τους Μητσοτάκη και Ερντογάν είναι, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, απευθείας;

Φυσικά αυτή ήταν η εντολή, το ομολόγησε ο κ. Γεραπετρίτης: «Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η εντολή που έχουμε λάβει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών από τους δύο ηγέτες, τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, είναι να προχωρήσουμε, όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, στο να συζητήσουμε για τα μείζονα θέματά μας. Και, βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι τα μείζονα θέματα, το καταλαβαίνουμε όλοι, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Είναι μία συζήτηση η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να γίνει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε την τόλμη να δούμε και τα μείζονα, και ο χρονισμός είναι σημαντικός. Νομίζω ότι έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να μπορούμε να συζητούμε χωρίς ακρότητες και χωρίς οξύτητες ακόμη και για τα σύνθετα ζητήματα».

Σε ποιο ακριβώς σημείο του προγράμματος της Ν.Δ., στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου καλοκαιριού, υπάρχει αυτή η επισήμανση; Γιατί δεν γνώριζαν ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα οι Ελληνες τι ακριβώς σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα