Τα μεγαλόπνοα σχέδια που έχει για το μέλλον της κυβέρνησης
Ο Άκης Σκέρτσος, ο άνθρωπος που λέει πως θα θέλει να φύγει από την πολιτική και είναι το “κόκκινο πανί” για την κυβέρνησή, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο υπερυπουργείο Παιδείας και Καινοτομίας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνενώσει στο Υπουργείο Παιδείας θέματα έρευνας και καινοτομίας, δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο υπουργείο τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου στο 11o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 22- 25 Απριλίου.
Ο κ. Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, επεσήμανε πως σε 2 με 3 εβδομάδες θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί το πόρισμα της επιτροπής, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία φιλοδοξεί να βάλει τάξη στο “κατακερματισμένο τοπίο”, που όπως είπε, επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και τεχνολογία, με πολλούς φορείς και γενικές γραμματείες, χωρίς κεφαλή για χάραξη πολιτικών.
Χαρακτήρισε το υπό ίδρυση υπουργείο ως κομβικό σημείο και βάση για το αναπτυξιακό και επενδυτικό άλμα της Ελλάδας, που θα την κατατάξει στις οικονομίες κατηγορίας Α. Θα καλύψουμε χαμένο χρόνο και χώρο, τόνισε ο κ. Σκέρτσος, αναφέροντας πως η συνένωση αυτή έχει γίνει ήδη στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία με μεγάλη επιτυχία.
Η Ελλάδα είναι μία οικονομία μέτριας καινοτομίας στην ΕΕ και φυσικά θέλουμε την κορυφή. Το ποτήρι όμως είναι μισογεμάτο. Πρέπει βέβαια να συνεισφέρει πόρους και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος υπολείπεται, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το νέο Υπουργείο θα είναι ένα στρατηγείο, που θα έχει σημαντικούς πόρους και θα προάγει την ποιότητα ζωής.
Τα υψηλότερα εισοδήματα είναι σε οικονομίες γνώσης και συνδέονται με την αγορά εργασίας. Οι λεγόμενοι εργάτες γνώσεις παίρνουν καλούς μισθούς και αυτό θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά.