Οι «Γυναίκες» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ο κύκλος των εκθέσεων είναι εμπνευσμένος από το έργο της Yael Bartana και παρουσιάζεται σε τρία μέρη, από αύριο έως το φθινόπωρο του 2024

Έναν κύκλο κύκλο εκθέσεων αποκλειστικά αφιερωμένων στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες, υπό τον ευρύτερο τίτλο-ομπρέλα «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» (What if Women Ruled the World?), εμπνευσμένο από το έργο της Yael Bartana (2017) παρουσιάζει -σε τρία μέρη- από αύριο έως το φθινόπωρο του 2024 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Με μια νέα παρουσίαση της συλλογής σε έναν ολόκληρο όροφο του μουσείου, την πρώτη παρουσίαση επιλεγμένων έργων από τη Δωρεά Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου και με μια σειρά από 14 ατομικές εκθέσεις Ελληνίδων και διεθνών καλλιτέχνιδων διαφορετικών γενεών, τους επόμενους μήνες όλο το μουσείο θα καταληφθεί σταδιακά από τη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία. Το εκθεσιακό αυτό πρόγραμμα περιστρέφεται γύρω από ένα υποθετικό ερώτημα που επαναλαμβάνεται συχνά: «Τι θα συνέβαινε αν η διακυβέρνηση του κόσμου είχε θηλυκά χαρακτηριστικά, αν βασιζόταν στην ενσυναίσθηση, στη φροντίδα, στην κατανόηση και όχι στον ανταγωνισμό, στη βία και τη διαρκή αναζήτηση της ισχύος; Αραγε θα ήταν καλύτερος ο κόσμος μας; Μήπως κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος των πολιτικών και ένοπλων συγκρούσεων και αδιεξόδων; Θα ήταν σε καλύτερη μοίρα τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Οι οικονομικές πολιτικές θα ήταν κοινωνικά πιο δίκαιες και με ευαισθησία για το περιβάλλον και τους μη ανθρώπινους συντρόφους μας; Θα υπήρχαν περισσότερες συζητήσεις και συμβιβασμοί; Ή μήπως θα γινόμασταν μάρτυρες των ίδιων ανθρώπινων ελαττωμάτων, της διαφθοράς και των καταχρήσεων εξουσίας στις οποίες επιδίδονται όσοι κατέχουν κρίσιμες θέσεις λήψης αποφάσεων;»

Πρωτοβουλία της Κ. Γρέγου

Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Γρέγου και αποσκοπεί να επανεξετάσει ριζικά πώς θα ήταν ένα μουσείο εάν τα περισσότερα έργα της συλλογής του είχαν δημιουργηθεί από γυναίκες καλλιτέχνιδες. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις «Γυναίκες, μαζί», ομαδική έκθεση με έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, την οποία επιμελήθηκαν οι Κατερίνα Γρέγου και Ελένη Κούκου (14/12/2023-21/4/2024), «Χρόνος στα χέρια μου» αναδρομική της Λήδας Παπακωνσταντίνου που επιμελήθηκε η Τίνα Πανδή (14/12/2023-21/4/2024), «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσο περισσότερους γίνεται» της Χρύσας Ρωμανού, που επιμελήθηκαν οι Ελένη Κούκου και Δημήτρης Τσουμπλέκας (14/12/2023-27/10/2024), και «D Possessions» της Δανάης Ανεσιάδου που επιμελήθηκε η Ιόλη Τζανετάκη (14/12/2023-27/10/2024). Επίσης, θα παρουσιαστεί (15, 16, 17/12) η δουλειά της βραβευμένης καλλιτέχνιδος Αlexis Blake (Ολλανδία/ΗΠΑ), η οποία συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες, την περφόρμανς και τον χορό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα