Η Ελλάδα δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση της αρχαίας κληρονομιάς

Μενδώνη: Η θέση της χώρας μας είναι πάγια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και για όσα ανάλογης αξίας αντικείμενα βρίσκονται παρανόμως σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού

Την πάγια θέση της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και για τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται παρανόμως σε μουσεία του εξωτερικού επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα, με θέμα «Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα;».

«Η εθνική θέση της χώρας μας δεν άλλαξε, ούτε αλλάζει, ούτε η κυβέρνηση παραιτείται από τη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλέον των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκεται παρανόμως σε μουσεία του εξωτερικού, όπως λανθασμένα ισχυρίζεστε. Νομίζω ότι γνωρίζετε τις συμβάσεις της UNESCO και από ποια χρονική στιγμή μπορεί να διεκδικήσει και πώς διεκδικεί η Ελλάδα. Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα από το 2019 και εξής. Eιδικά την περίοδο 2019-2023 έχουν επιστρέψει ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ δεκάδες παρανόμως διακινηθέντα μνημεία».

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό 30 αρχαιοτήτων που επιστράφηκαν στην Ελλάδα μετά την κατάσχεσή τους τον Δεκέμβριο του 2023, στον επαναπατρισμό 351 αρχαίων αντικειμένων και 25 ομάδων αρχαίων αντικειμένων και πολυάριθμων ομάδων συνανηκόντων αγγείων,από την υπό εκκαθάριση εταιρία Ρόμπιν Σάιμ και στον επαναπατρισμό άλλων αρχαιοτήτων τον Μάρτιο του 2023, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιστροφή τον Μάιο του 2022 του χρυσού σφραγιστικού δακτυλιδιού των μυκηναϊκών χρόνων που είχε κλαπεί από τη Ρόδο και εντοπίστηκε στο Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων της Στοκχόλμης.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την πρώτη της θητεία τον Ιούλιο του 2019 εργάζεται με αθόρυβο και συστηματικό τρόπο για την επίτευξη του εθνικού στόχου, δηλαδή της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, και η πολιτική αυτή κεφαλαιοποιείται» τόνισε η κυρία Μενδώνη και συνέχισε: «Η κυβέρνηση έχει στρατηγική. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι και η απόφαση της 22ας Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, τον Σεπτέμβριο του 2021, με την οποία αναγνωρίζεται διεθνώς το ορθό, το δίκαιο, το αρχικό του αιτήματος της χώρας μας».

Σχετικά με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε: «Οι διοργανώσεις εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού, μέσω δανεισμού εκθεμάτων και σημαντικότατων εκθεμάτων, αποτελεί πάγια πρακτική του υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διακίνησης των ιδεών του ελληνικού πολιτισμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα