Εμβόλια: Κλειδί η αποτελεσματικότητα

Οι ειδικοί ζητούν διαφάνεια ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες που ενισχύουν αντιεμβολιαστικές απόψεις

Αν και οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ομολογουμένως καλών εξελίξεων αναφορικά με την ανακάλυψη των εμβολίων που πέρασαν τα τεστ, ώστε να μπουν στη μάχη αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού και με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός όσων το δυνατό περισσότερων ανθρώπων κρίνεται απαραίτητος, ώστε να μπει «φρένο» στην πανδημία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τι υποστηρίζουν; Θεωρούν αναγκαία τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια εκ των προτέρων σχετικά με τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους, ώστε να μη δημιουργηθεί εκ των υστέρων «θόρυβος», που θα ενισχύσει τις αντιεμβολιαστικές απόψεις.

Τι σημαίνει λοιπόν «αποτελεσματικότητα» ενός εμβολίου, στον απόηχο της είδησης ότι στις κλινικές δοκιμές τους τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna εμφάνισαν αποτελεσματικότητα περίπου 95%, ενώ και το ρωσικό Sputnik ξεπέρασε το 90%; Όσοι κάνουμε τα εμβόλια θα έχουμε πια ανοσία στον Covid-19; «Πρόκειται για εμβόλια που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Όλοι περιμέναμε αποτελεσματικότητα 50% έως 70%» δήλωσε στους «New York Times» ο ερευνητής εμβολίων δρ Γκρέγκορι Πόλαντ της αμερικανικής Mayo. Οπως όμως διευκρινίζει ο επιστημονικός συντάκτης των «ΝΥΤ», ο βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ, η αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Και αυτό διότι η αποτελεσματικότητα στις δοκιμές είναι ένας στατιστικός δείκτης, που προκύπτει με συγκεκριμένους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Όπως έχει δείξει η εμπειρία με προηγούμενα εμβόλια, η αποτελεσματικότητα των δοκιμών είναι διαφορετική από την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στον πραγματικό κόσμο και είναι σημαντικό, λένε οι επιστήμονες, αυτά τα δύο νούμερα να μη συγχέονται.

Το ποσοστό 95% δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από τον κορονοϊό ούτε ισοδυναμεί στην πράξη με ότι οι 95 στους 100 ανθρώπους που θα εμβολιαστούν σίγουρα δεν θα μολυνθούν ή δεν θα αρρωστήσουν. «Η αποτελεσματικότητα δείχνει απλώς το πόσο καλά δουλεύει το εμβόλιο στον πραγματικό κόσμο» σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Ναόρ Μπαρ – Ζέεβ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ώστε να δημιουργηθεί το «απαραίτητο τείχος» απέναντι στον ιό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα