Σε μια πολύ οικονομική αλλά αποτελεσματική μέθοδο φαίνεται ότι βρίσκεται η λύση για την αποφυγή του σχηματισμού θρόμβων στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. Ερευνητές στη Σκοτία δημιούργησαν ειδικούς νάρθηκες συμπίεσης για τα πόδια, οι οποίοι κάθε λεπτό γεμίζουν με αέρα και τα πιέζουν έτσι ώστε να μη λιμνάζει το αίμα και να ενισχύεται η κυκλοφορία του, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 2.876 ασθενείς, από τους οποίους κάποιοι φόρεσαν τους νάρθηκες για διάστημα ενός μήνα ή όσο χρειάστηκε μέχρι να γίνουν καλά και να μπορέσουν να κινηθούν ξανά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet, οι θρόμβοι που σχηματίστηκαν ήταν πολύ λιγότεροι, γεγονός που οι επιστήμονες θεωρούν άκρως ενθαρρυντικό σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τη μείωση των θανάτων.
Συγκεκριμένα, θρόμβους ανέπτυξε το 12,1% των ασθενών που ακολούθησε τη συνήθη θεραπεία, ενώ από εκείνους που δοκίμασαν τους νάρθηκες μόλις το 8,5%. Ωστόσο, ειδικοί γιατροί του Western General Hospital και επιστήμονες του πανεπιστημίου Εδιμβούργου δήλωσαν ότι με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται τα προβλήματα που προκαλεί η χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων, αλλά δεν μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας.
Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής Martin Dennis στο BBC, «πρόκειται για μια ασφαλή και οικονομική μέθοδο, η οποία μειώνει τον κίνδυνο βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στη Βρετανία θα βοηθήσει περίπου 60.000 ασθενείς». Συμπλήρωσε δε ότι σε αυτά τα περιστατικά είναι βέβαιο ότι θα προληφθούν 3.000 θάνατοι.
«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η χρήση μιας συσκευής συμπίεσης στα πόδια των ασθενών που κινδυνεύουν από τον σχηματισμό θρόμβων μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική» είπε στο BBC ο δρ Dale Webb. Αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, γι’ αυτό θα θέλαμε να ενταχθεί στις συνήθεις θεραπείες που χορηγούνται από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας».
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη


